Животински тор вмирисва Велико Търново и района

От РИОСВ твърдят, че причина са земеделските производители

 

ТЕЖКА МИРИЗМА ЗАТИСНА СТАРАТА СТОЛИЦА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ. ОЩЕ В СЪБОТА ВЕЧЕРТА НАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЪЗДУХЪТ СТАНА НЕПРИЯТЕН, а в неделя старостоличани започнаха да затварят прозорците въпреки жегата. Миризмата е особено силна през нощта.

От Регионалната екоинспекция са получили няколко сигнала от недоволни граждани, които са се оплакали от неприятния мирис в целия град. Особено силно се усещала миризмата в западната част на областния център. Към момента от РИОСВ са установили, че причината е сезонното торене на земеделските производители в района.

„Това е от торенето на земеделските земи. Най-силно се усеща в западна посока над Леденик. Разговарях с колегите, които ме увериха, че всяка година по това време действително започва торене и е съпътствано с тези миризми. Може би по-добрият вариант е да се тори с естествени, а не с изкуствени торове, но пък миризмите няма как да бъдат преодолени“, заяви за „Борба“ директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите инж. Мая Радева.

За поредна година във Велико Търново се усеща миризма на животински тор.

ПО ДУМИТЕ Й ОБАЧЕ КАЗУСЪТ С ТОРЕНЕТО НЕ Е В КОМПЕТЕНЦИИТЕ НА РИОСВ, А В ТЕЗИ НА АГЕНЦИЯТА ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ.

„По принцип има изисквания, че когато се тори, трябва да бъде заоран торът. Дали това се прави обаче, трябва да кажат от Агенцията по безопасност на храните. Но вчера хората пуснаха няколко сигнала до нас, затова ще подготвим информация, която ще качим на нашия сайт“, сподели още инж. Мая Радева.

Тежката миризма на животински тор разбуни духовете и в социалните мрежи, където стотици недоволни граждани се оплакаха.

„Адска миризма и в района на Нова болница. В кв. „Колю Фичето“ не се трае, всяка година става все по-гадно“, са само част от гневните коментари във Фейсбук.

А темата за качеството на въздуха е номер едно по всички групи и страници. Зачестяват и публикациите за околната среда, за замърсени райони, незаконни сметища и препълнени контейнери.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.