Читалището в Димча подари на музея двулевката „Гроздоберачка”

Читалището в Димча подари на музея в Полски Тръмбеш банкнотата от 2 лева „Гроздоберачка”. Това се случи в Европейската нощ на музеите, а идеята е на Иваничка Колева, която е председател на читалищното ръководство при читалище „Надежда 1886” в павликенското село и секретар на кметството.

Групата от Димча

За връчване на дарението от Димча тръгва доста внушителна група в неделния ден, за да посети Историческия музей в Полски Тръмбеш. Ценната двулевка, която вече има нумизматична стойност, е приета от уредника на музея Симона Оливерова, която е връчила свидетелството за дарение на Иваничка Колева.

„През юли 2020 г. при първото си посещение в музея разбрах, че в колекцията от банкноти в отдел „Възраждане – нова и най-нова история“ липсва банкнотата с номинал 2,00 лв. – така наречената „Гроздоберачка“. Реших да даря една такава банкнота на музея и го направихме”, споделя Иваничка Колева.

Това не е първото дарение за културните институции в Полски Тръмбеш на ентусиастката. През 2020 г. тя е дарила свои авторски книги на читалищната библиотека.

Иваничка Колева (вляво) получава със свидетелството за дарение и двулевката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.