Агенция „Гранит” разработва уникална 3D машина за изработка на паметници

Бистра и Борислав Борисови предлагат пълна услуга за вечния дом на ближния от 12 години, но не могат да свикнат с мъката…

 

БИСТРА И БОРИСЛАВ БОРИСОВИ СТАРТИРАЛИ ИДЕЯТА СИ ЗА ПОГРЕБАЛНА АГЕНЦИЯ преди повече от 12 години. По това време в Полски Тръмбеш въобще нямало подобна услуга, а общината няма траурно предприятие и сега. Преди това Борислав имал магазини за дрехи в града, а Бистра била продавачка. Така съучениците се преоткрили след години и се оженили, но по време на кризата през 2008 г. стигнали до фалит и решили да се захванат с нещо друго и различно.

Бистра и Борислав до уникалната машина, която ще заработи скоро

Хрумнало им да направят нощен клуб, но се отказали. След това решили да се грижат за вечния дом на ближния и да предлагат всичко необходимо. Кръстили траурната си агенция „Гранит”. Сега предлагат пълния пакет и имат доста иновативни идеи. Разполагат с камера за пет тела и държат помещение под наем, но може и да си направят свое. Търсят ги не само от общината, но и от други населени места.

НАЧАЛОТО Е БИЛО МНОГО ТРУДНО, ПРИЗНАВА СЕМЕЙСТВОТО, защото не е имало нито кой да им покаже, нито кой да даде съвет за начинанието. Започнали с катафалка Волво и денонощна услуга, но не успели да устоят, защото телефонът не спирал да звъни. Сега имат установено работно време и две луксозни катафалки. Борислав споделя, че нямало култура на погребенията, хората са били свикнали с трактори и четирима души, които да карат покойника. В Общината погребалната услуга била напълно непозната, а още по-малко, че е специфична.

Хората поръчват и такива параклиси

Той признава,че стои повече в сянка, а Бистра е лицето, което хората познават. Борислав е мозъкът във фирмата и взема иновативните решения. Агроинженерът споделя,че сякаш малко е претръпнал с болката и мъката на хората, но Бистра така и не е успяла. Когато тя говори за работата си, от очите й текат сълзи, без да иска. Всъщност Бистра прави всичко – от обличане до приготвяне на подавките. Разчита на себе си, за да е сигурна,че няма да има гаф.

Съпругът й казва,че те влизат на места в домовете, където никой друг не влиза и това се случва и през нощта. Трябва да имаш сили да слушаш писъците на близкия и да поемеш тяхната болка и да чуеш най-съкровените вопли. Освен всичко друго, правят и репатрации от чужбина, където ходят да превозват тялото до Полски Тръмбеш.

Борислав не може да скрие тъгата си

Най-тежко е било по време на ковид кризата, когато държавата въобще не се сетила, че погребалните агенции всъщност поемат финала на трагедиите и не отпуснала нито облекла, нито ръкавици, нито дезинфектанти. Борисови купували всичко за своя сметка. И за капак на всичко, все пак чували за себе си,че ковидът ги направил богати! На такива хора отговарят, че не са богати, но нямат и кредити. Не връщат никого, не погребват на вересия, макар сега народът да е обеднял и възрастните вече нямат спестени пари за погребение.

БОРИСЛАВ БОРИСОВ ЕДВА ЛИ Е МИСЛИЛ през 2000 г., че днес ще бъде погребален агент. По онова време той бил в Белгия и се занимавал със зеленчукопроизводство. Научил е доста на гурбета и после се завърнал. Има и доста приятели в Украйна и често ходи там. Последното му пътуване било в началото на тази година и успял да се прибере два дни преди да избухне войната на 24 февруари.

Една от катафалките с шофьора Георги Георгиев

Отишъл да купи ударна гравирна машина и я докарал в Полски Тръмбеш. Вероятно такава машина в Северна България няма. В базата на „Гранит” има и нещо уникално, което приятелите на Борислав нарекли „танк”. Това ще бъде 3D машина за изработка на паметниции от варовик и гранит и ще замести ръчния труд, като ще изрязва моделите. Инженерът казва,че това е негова разработка и се казва „цеенцерутер”. Машината може да заработи през октомври. Дотогава ще трябва да се внесат още малко части от Китай и да се направи най-сложното – софтуерното свързване на машината, което ще бъде много скъпо, а механичната сглобка всъщност е по негова идея.

Бистра по време на ковид погребение

„В България може да се купи готова такава машина, но е много скъпа, между 50 000 и 100 000 лева, а тази ще излезе около 40 000 лева. Ние гледаме да иновираме по-евтино, но за софтуера ще викам екипи от страната”, разказва още Борислав Борисов.

В ДВОРА НА ФИРМАТА РАБОТЯТ НЯКОЛКО МЛАДЕЖИ, А СРЕД ТЯХ Е СПЕЦИАЛИСТ, с когото собствениците се гордеят. Добромир Венков е на 32 г. и работи в агенцията от над две години, но това е шестото му работно място. На всичките прави паметници, като ходи в Павликени, Стара Загора, има поръчки в Горна Оряховица и на други места. Пътува до Полски Тръмбеш всеки ден от Горна Оряховица, откъдето е съпругата му, иначе е от Габрово. Той е завършил „Педагогика на изобразителното изкуство” със скулптура във ВТУ. От 8 г. се занимава с каменоделство и основно с паметници. Казва,че има доста странни поръчки за вечния дом на ближния. Един син е поръчал две агънца на паметника, защото баща му е бил овцевъд, освен това Добри изпълнява мечтите на хората и това е тъжна работа, особено когато става въпрос за млад човек.

Добромир Венков е скулпторът на агенцията

В двора са изложени и модели за различни видове паметници, а на гробищния парк в Полски Тръмбеш има доста такива, с които Борисови се гордеят, ако може да се използва такава дума. Един от тях е огромен параклис, направен наскоро за млад мъж. Тук обаче може да се види и друг огромен параклис, правен преди повече от 20 години. В него на огромна мраморна маса има издялан силует на покойника, който се оказа член на Мешерето. Всеки ден на тази трапеза има храна и напитки, а отдалеч човек може да помисли, че някой жив е седнал в параклиса…

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.