Детска градина „Детски свят” работи по уникални проекти през последните пет години

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОЕКТ Е M.A.G.I.C. – „Митове, приказки, изкусво и игри за междукултурно сътрудничество“ по програма „Еразъм+” с партньори Гърция, Италия, Литва и Естония. Той стартира през ноември 2019 г., когато се състои първата среща в Атина, споделя директорът на градината Дарина Тонкова. Тогава е било гостуването на училището „Лела Карагияни“, откъдето са ръководителите на проекта с директор госпожа Йоанна Чалкя и коодинатор Константина Бозунелу. Темата на проекта от Полски Тръмбеш са празниците – коледуване, Баба Марта, Трети март, Лазаровден и Великден, както и видове изобразителни изкуства в детската градина. Изработени са много презентации, клипове и куклата Баба Марта с автентична българска носия, също и електронна книга за Баба Марта.

Всяка държава е показала кутия със собствена кукла към нея и приказка, която се разказва в тяхната детска градина или училище, пъзели, които са изпратени на всички останали държави, за да се научат да ги разказват и децата. Гърция се е представила с Херкулес, Естония – с телевизора на Ану, Литва – с малката русалка. В платформата Twinning, в раздел „Детски свят” е качила много снимки от проекта, видеоклипове и презентации.

Следващият тур по този проект е от 24.09.2021 г. до 29.09.2021 г. в Неапол. Тогава участниците от Полски Тръмбеш са гости на училище 48 CircoloDidattico Madre Claudia Russo – Италия, с директор Роза Сечиа и координатор Simona Polverinо.

Българите са впечатлени от училището и неговото ръководство. Показана е работа с дидактичните игри на Монтесори, националната кукла на Италия – Пунчанело, която е уникална, а всички партньори изработват такава кукла за спомен.

По време на тура в Италия участниците в проекта посещават и Рим. Последната вечер има празнична вечеря и награждаване с плакет за детските градини и сертификати за отлично свършена работа.

На 23.01.2022 година се провежда третата мобилна среща в ДГ „Детски свят“ – Полски Тръмбеш. Посрещнати са партньорите от различните държави – Гърция, Литва, Естония, по стар български обичай с топла пита и шарена сол, поднесена от колеги на детската градина.

Представена е презентацията в ДГ „Детски свят“ – „Национални и европейски ценности“. Драматизации на три приказки – „Житената питка“, „Дядо и ряпа“, „Дядовата ръкавичка“, са представени от децата на подготвителна група в интересен интериор и костюми.

Гостите наблюдават педагогическа ситуация по изобразително изкуство, изнесена от старши учител Галя Николова на тема: „Празници и обичаи“ – представяне на различни изобразителни техники чрез моделиране, апликиране и рисуване. Отлично е представянето на учителката и децата, а направените украсени великденски яйца, мартеници, карта на България – апликация с пластелин и моделин, и рисунки върху черна хартия за издраскване с кредов картон за рисуване с дървена писалка пръчка, са подарили на партньорите за спомен.

На следващия ден е проведен тренинг с партньорите и колегите с презентация „История на българската мартеница и легендата за нея”. Показва се изработването на мартеница и нейното изпълнение в 4 групи, като във всяка група има и по един български учител в ролята на ръководител. Партньорите работят с желание и интерес и са направили красиви мартеници, които са занесли в техните държави за децата. Най вълнуващата част е връчването на плакет за всяка държава – „България“. Всички партньори са удостоени със сертификати за участие в мобилната среща от 23.01.2022 г. до 28.01.2022 г.

„За всяка държава подарихме по един диск с представения филм в нашата детска градина. Българската мартеница „Пижо и Пенда“ с българското розово масло в торбичката. По едно малко керамично гърненце с капаче с българско кисело мляко”.

От 09.04.22 г. до 16.04.2022 г. е гостуването в Литва. Дестинацията започва от столицата Вилнюс – град в Европа в стар бароков стил. После имат престой в град Шяуляй, където туристическата атракция е „Хълмът на кръстовете“, събрал проблемите на хиляди хора от цял свят. Партньорите са гости на детска градина в гр. Куршенай – Siauliur.Kursenulopselis – darzelis – с директор Violeta Kumziene. По думите на Дарина Тонкова това е една различна детска градина – иновативна, интерактивна, с креативни идеи на колектива. С много богата материална база, разнообразни кътове и електронна среда. Дворните площи са добре подредени, с обособени детски площадки, разнообразни детски къщички за допълнителни дейности на децата. Там гостите наблюдават много интересна педагогическа практика по български език и литература с използване на интерактивна дъска. Посетено е и училище на изкуствата по изобразително изкуство, музей по грънчарство, където е предоставена възможност да се рисува върху предварително изработен глинен съд.

От 09.05.2022 г. до 16.05.2022 г. е гостуването в Естония, където първо се отива в столицата Талин. След това е посещението в град Тарту – втория по големина в страната. Партньорите са посрещнати от колектива на детската градина Lohkva Lasteaed с директор Anneli Motsmees. Детското заведение е много добре обзаведено с богата материална база и електронна среда. Дворните площи са големи, чисти, с много интересни уреди, дървени къщички и зелени площи. Много засадени цветя, храсти, които са част от интериора. В обиколката влиза и посещение на Музей на шоколада „РИТА“, където гостите правят бонбони саморъчно. Разгледали са и фабрика за кашкавал, посетили са и музея „Анна“ – национален център на науките. Дарина Тонкова е била много впечатлена от портата „Виру“ – входа на стария град, с крепостни стени, центъра на стария град, заобиколен с разнообразни заведения за отмора и много други забележителности.

През учебната 2020/2021 година градината работи по проект на МОН, Център за образователна интеграция на децата и учениците от етнически малцинства, Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. От месец април 2021 година се работи и по проект „Заедно можем” на „МИГ Павликени – Полски Тръмбеш”. Той ще продължи до 31.12.2023 година. В ДГ “Детски свят” са образувани два клуба – “Роден език” и “Млад спортист”, в които са включени деца от подготвителните групи.

Друг интересен проект през последните пет години е педагогическа практика “Утринна приказка” за работа на учителя с 6-7 годишните деца в детската градина, с участието на семейната общност и обществени личности. По този проект се работи вече 4 учебни години. Формиращият модел в IV група отразява подготовката на детската личност като гарант за формиране на знания, умения и отношения за успешен преход в началното училище с оглед подпомагане цялостното развитие на всяко дете, особено в социално-емоционално и познавателно отношение. Формиращият психолого-педагогически и методически практико-приложен модел има за цел да надгради всички постигнати добри резултати на педагогическата практика „Утринна приказка“ по време на предишните три модела (адаптационен, целеполагащ и трансформиращ), както и да даде нова методическа траектория за развитие на педагогическата практика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.