Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Екоактивисти ще проведат обучение за картиране на инвазивни растителни видове във Велико Търново

Обучение за картиране на инвазивни растителни видове ще се проведе във Велико Търново от екоактивисти към мрежата „Дишай, България“.

Целта на обучението, което ще се състои на 4 август от 19:00 часа в клуб „Сайбар“ на ул. „Ниш“, e да запознае присъстващите с естеството на инвазивните видове, вредата от тях и връзката им с промяната на климата. Екоактивистите ще представят мобилното приложение iNaturalist и ползата от него за картиране на инвазивни видове растителност в градската среда.

Според Роман Рачков, председател на Българската асоциация за биологична растителна защита, един от вредните дървесни видове е айлант, познат още като див орех, който всички са виждали, но нямат представа колко е опасен. Внесеният от Китай инвазивен вид вреди на местното биоразнообразие, но и разрушава сгради, включително зидове на исторически крепости като Царевец и Трапезица. Той се разпространява много бързо и заема площи от градската среда, посочи той.

Според Рачков през последните 12 години България изостава в борбата срещу инвазивните видове, въпреки предписанията на ЕС. Чрез приложението iNaturalist снимката на всеки видян айлант заради вградения джи пи ес в телефона е геопозиционирана. Целта е да се изработи карта къде се намират айлантите в града, а после информацията да бъде представена на Общинската администрация, която да предприеме мерки за унищожаването им, но за инициативата е необходима гражданска активност.

Благодарение на същото приложение през миналата година е направена карта на всички отсечени, но неподменени дървета във Велико Търново. Данните  са били предоставени на отдел „Околна среда“, а резултатът е повече от положителен , защото тази година на много от тези места има посадени млади фиданки, посочи Роман Рачков.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *