Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Германска оптика снабди безплатно с очила местни пенсионери

Великотърновка, омъжена в чужбина, с корени в Килифарево осигури дарението

 

Оптика във Фрайбург зарадва пенсионерите в Килифарево, като им подари диоптрични очила. Заслугата е на великотърновката Лилия Зюлау, която от 27 години живее в немския град, но има къща в Килифарево и всеки август прекарва в градчето със синовете си, научи „Борба“. Очилата, с достатъчно високи диоптри, за да са полезни на възрастните хора, ще бъдат изложени в пенсионерския клуб и всеки пенсионер ще има възможност да ги разгледа и да си избере модел и точните диоптри. Те ще бъдат на разположение от сряда, 3 август, до изчерпване на бройките. И тъй като все пак те са ограничени, призивът е нуждаещите се да не вземат повече от 1 – 2, за да има за всички. „Идеята за очилата реализирахме заедно с моята приятелка Силви Юнеман Кетенис, собственичка на оптика „Фолкмер Брилен“. Заговорихме за трудностите на българските пенсионери и че бихме искали с нещо да помогнем. И така, като си идвам в Килифарево през лятото, ги вземам със себе си и ги раздаваме на нуждаещите се“, разказва жената.

Лилия Зюлау при завършване на учебната година в българското училище „Аз Буки“ във Фрайбург.

Лилия Зюлау е от Велико Търново, но има прекрасни детски спомени от Килифарево, където прекарвала летата при баба си и дядо си. Преди повече от 15 години със съпруга си – германец, който много обича България, купуват собствена къща там и връзката й с градчето става още по-силна. „Моите синове се чувстват в Килифарево щастливи и свободни“, споделя Лилия.

Великотърновката е преподавател по немски език, отделно ръководи българското училище „Аз Буки“ във Фрайбург и преподава на българските деца. Завършила е германистика в Университета във Вюрцбург.

Над 130 души от Килифарево пък се изредили за безплатни профилактични очни прегледи, организирани на два пъти през юли. Подвижната лаборатория била поместена в една от стаите на кметството, а на второто идване поръчаните очила били доставени на място, хората само си ги платили, уточни кметът на града Димитър Събев. Инициативата била на оптика „Нови зир“ от Варна, която хем улеснила килифарчани, за да не се разкарват, хем си спечелила доста клиенти. А прегледите извършвал украинецът Сергий Гирба, който от дълги години се бил установил в морската столица.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *