Местни и ВиК в спор дали резервоар наводнява къщи в Елена

От водното дружество са категорични, че съоръжението е изправно

 

Живущи на ул. „Пърчевци“ в Елена и ВиК дружеството в града от години водят спор дали резервоар с питейна вода наводнява къщи и мази. Според Светлана Василева, която многократно подава жалби и сигнали, сградите в района просмукват влага повече от 30 години и по думите й от дружеството никой не взел отношение по проблема. В същото време местният управител на ВиК Стефан Минчев е категоричен, че съоръжението работи.

Всъщност резервоарът се пълни с излишната питейна вода от собствения водоизточник на селото и при по-слабо потребление понякога прелива. Тя се насочва в канавка, която преминава по улицата.

Според Стефан Минчев течът на вода е моментен и не може да нанесе щети.

„Става въпрос за моментно състояние на резервоара, когато има малка консумация. Тази вода хората се молят да я ползват, а на госпожата й пречи, не знам поради каква причина. Като цяло има недостиг на вода в целия район, а районът на „Пърчевци“ е оазис на фона на останалите населени места“, твърди Стефан Минчев.

Санитарно-охранителната зона, в която се намира резервоарът.

По думите му са идвали от ВиК асоциацията на оглед, а самият той е писал куп докладни записки по случая. Според него е установено, че няма проблем, който да създава дискомфорт на Светлана Василева и другите жители по улицата. Тя обаче е на друго мнение и твърди, че дори се наложило да прави дренаж около къщата си.

„Водила съм и разговори, и жалби съм писала до управителя на ВиК в града. Гневя се всеки ден, защото изтича до моята къща. Миналата година пълнеше приземния етаж, затова направихме дренаж, заровихме хиляди левове“, твърди Светлана Василева.

Канавката, по която се стича преливащата вода.

Ако не прелива резервоарът обаче, хората няма да имат вода, убеден е Стефан Минчев.

„Тази улица, която е бивше село, е една от малкото, които нямат проблем. Вместо тази вода да се излива в дерето, тя се качва в резервоара и хората имат постоянно вода. Това че моментно прелива, не е проблем. Това не е разпиляна вода вследствие на аварии. Цялото село е настръхнало срещу тази жена, защото, ако го няма резервоарът, ще започнат да ми звънят да пускам помпата и ще завалят оплаквания за липса на вода“, убеден е местният управител на ВиК.

Светлана Василева е активна и в социалните мрежи, където постоянно качва снимки. По думите й 30 години водата от резервоара изтича. Според нея технологиите днес са развити и това положение трябва да се оправи. В същото време канавката, в която се излива водата, е общинска собственост. От местната администрация са реагирали бързо и са изпратили багер, който е оформил отводнителния канал.

Според ВиК съоръжението е изправно и спасява от суша местните жители.

„Но тази канавка не е за тази вода, а за дъждовните води. На пътя не се излива, но къщата ми е срещу пътя. И на комшиите се наводнява мазата. Не мога вече да търпя, трябва да има решение на проблема тази вода да не минава през канавката. Да вложат средства и да направят нещо. Сега имам дренаж, но каква е гаранцията, че водата няма да мине под дренажа“, оплаква се Светлана Василева.

А от ВиК са категорични, че всичко е напълно изправно и няма нужда от ремонти. Според Стефан Минчев съоръжението е направено преди 60 години и е проектирано временната приливна вода да влиза в канавката.

Дренажът на къщата на Светлана Василева.

„За мен е обидно това, което прави тази госпожа, която не цени усилията ни в сухото време да осигурим вода навсякъде“, твърди местният управител на ВиК.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Местни и ВиК в спор дали резервоар наводнява къщи в Елена

  • 03.08.2022 в 23:11
    Permalink

    Съоръжение на 60 години, което изпуска „излишна“ питейна вода и според местния управител всичко е точно. А други села в областта стоят на водни режими…!? Интересен подход на ВиК дружеството.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.