Над 100 групи и 70 индивидуални изпълнители пяха на „Авлига пее” /СНИМКИ/

6-годишната Румена Кънчева от Дъскот бе най-малкият участник, най-възрастният бе 91-годишният Геньо Генев от Габрово

 

Над 100 групи и над 70 индивидуални участници пяха на тазгодишното, 17-о издание на националния събор надпяване „Авлига пее” в Обединение. Празникът продължи два конкурсни дни на откритата сцена на площада в селото а сред индивидуалните изпълнители преобладаваха децата. По регламент всички участници изпълняваха поне по една песен на голямата народна изпълнителка Мита Стойчева, родом от селото.

Малката Румена с наградата си, връчена от проф. Киров.

Изпълнителите бяха оценявани от жури с председател проф. д-р академик Тодор Киров, дългогодишен преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив, проф. д-р Милчо Василев – дългогодишен ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, и автор на химна на Национален събор „Авлига пее”, проф. д-р Венцислав Димов – преподавател в Софийски университет „Св. св. Климент Охридски“, ръководител на изследователска група „Етномузикология“ при Институт за изследване на изкуствата в БАН, член на Съюза на българските композитори и водещ на авторско предаване по Дарик радио, и Димитър Лавчев – дългогодишен музикант в Българско национално радио.

91-годишният Геньо Генев

Една от най-малките участнички в събора беше Румена Кънчева – на 6 години, от Дъскот, представител на НЧ „Братство 1884” в Павликени. Със съпровод на народен оркестър „Павликени” тя изпълни песента на Мита Стойчева „Снощи седенки кладохме”. Малката Румена беше облякла красива народна носия, специално подбрана от нейната майка – музеолога Диана Митева. За своето изпълнение даровитата Румена получи първа награда в първа възрастова група.

Най-възрастният участник тази година беше 91-годишният Геньо Генев от Габрово. Пред журито и публиката той представи габровски хумор. Геньо Генев сподели радостта си, че отново може да представи своя хумор на сцената в село Обединение, защото тя за него е неговият живот. Той е на сцената откакто се помни. Геньо Генев е издал вече няколко книжки с хумор, създател е и първи главен художествен ръководител на ДФА „Габровче“ и със своя бодър дух продължава „да живее на сцената”.

Приз „Мита Стойчева“ в различните категории бяха присъдени: за индивидуални изпълнители до 20 години на Калина Димитрова от НУИ „Проф. Веселин Стоянов” – Русе; за индивидуални изпълнители над 20 години на Кера Костова от НЧ „Просвета-1898” – Страхилово; за певчески състави на Женски народен хор при НЧ ”Братство 1884” – Павликени. Приз за автентичен фолклор беше присъден на танцов състав от село Сокол, община Главиница, област Силистра. Специалната награда на кмета на Община Полски Тръмбеш беше присъдена на женски народен хор при КП „Ехо от младостта” в Сушица. Наградата на кмета на село Обединение получи хорът за обработен фолклор при НЧ „Освобождение 1940”от село Сокол, община Главиница. Специална награда за много добра методическа работа беше присъдена на Кристина Димитрова при НУИ „Проф. Веселин Стоянов” – Русе. Наградата на председателя на НЧ „Мита Стойчева 1900” – Обединение, беше присъдена на женска фолклорна група „Северняшка китка” при НЧ „Просвета 1898” от село Страхилово. Наградата на земеделски производител А. Атанасов беше присъдена на група за народни песни при КП „Златна есен” – Стражица.

Бяха връчени и отличия за най-добър художествен ръководител на Борислав Димитров от град Павликени, Атанас Костов от Стражица и Петър Петров от Полски Тръмбеш. За отлична педагогическа работа отличия получиха Магда Личева от Велико Търново и Кристина Димитрова от Русе.

С много емоции и красиви преживявания приключи Седемнадесетият национален събор надпяване „Авлига пее”. Организаторите и всички участници си обещаха през 2023 година да се срещнат в село Обединение и отново да пеят прекрасните народни песни, които е изпълнявала Мита Стойчева, песните, които продължават да се пеят от малки и големи изпълнители, песните, в които продължава да живее несломимият българският дух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.