Производителите на дини в Никюп са на изчезване, загубен е и местният сорт

Напът да остане в миналото, е славата на Никюп като производител на дини. От 40 – 50 семейства, които някога отглеждали вкусния плод, сега сеят и берат дини само частната земеделска кооперация „Плодородие – 95“ и още един производител. От много години е загубен и местният сорт „Никюпска диня“, семената на който се предавали от поколение на поколение. След редица проби с холандски, турски и какви ли не видове кооперацията това лято се е спряла на американския „Кримсон суит“, който явно добре се е приспособил към местната почва и сушата. Точно заради сушата тази година и Празник на динята, който се провежда от 2012 г., няма да има, научи „Борба“ от кметицата на селото Йорданка Атанасова.

„Всички търсят да си купят дини от магазина, пазарът го няма никакъв. Затова продаваме в стопанския двор на кооперацията. Имаме малък кантар и разтегляме на място. 5 декара само сме засели, защото няма кой да работи на полето. Копаем и берем само с нашите работници, като се започне от мен, главния счетоводител, механиците, трактористи, всички се включваме. Всички, които работят, са 13 души“, казва председателят на ЧПК „Плодородие – 95“ Николай Николов.

Изкуствено напояване няма, защото от „Напоителни системи“ отдавна са спрели водата и кооператорите се надяват само на дъждовете. Но тъй като от месец не е валяло и се разчита на остатъчната влага в почвата, дините не успели да се налеят достатъчно тази година. „Има и едри, и дребни, всякакви. Слънцето ни поопече, така че няма как да се стигнат рекордни добиви“, уточнява производителят. Тази година изкупните цени тръгнали от 70 ст., в момента са паднали на 50 ст./кг.

Такава е била обстановката през лятото в Никюп преди десетилетия. Дини се отглеждали много, селото изнасяло и за чужбина.

Доста от хората, които са отглеждали дини в Никюп, са починали, други са в напреднала възраст. На младите пък не им се занимава със земеделие, защото процесът е трудоемък, допълва Николай Николов.

А преди демократичните промени Никюп наистина се е славел със сладките и сочни дини далеч зад пределите на Великотърновска област. Плодородната черноземна почва била особено благодатна за отглеждането им, а хора от цяла България идвали да си купуват. Изнасяли и в чужбина, главно на огромния съветски пазар, а пълните камиони хвърчали денонощно. Този поминък хранел жителите на селото от векове. Сега картината е коренно различна.

Ана РАЙКОВСКА

2 thoughts on “Производителите на дини в Никюп са на изчезване, загубен е и местният сорт

 • 03.08.2022 в 11:32
  Permalink

  За дините на Никюп не знам, но в-к Борба наистина се изгуби. Напълниха го с толкова некадърни и неграмотни журналисти.

  Отговор
  • 03.08.2022 в 15:58
   Permalink

   Като прочета „огромния съветски пазар“ и ми става ясно що за качествена журналистика иде реч.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.