Велико Търново е на решето от ВиК дупки, стоят незапълнени с месеци

Камъчета хвърчат като куршуми изпод гумите на автомобилите и поразяват хора и имущество

 

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРОПИЩЯХА ОТ МНОЖЕСТВО ДУПКИ, КОИТО ЗЕЯТ В ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ НА ГРАДА ЗА УЖАС НА МЕСТНИ И ТУРИСТИ. Някои от кратерите стоят неотремонтирани с месеци, а допълнителна опасност за хора и сгради са камъчетата изпод гумите на колите, които хвърчат като куршуми във всички посоки. Отломките са от фракцията, с която набързо са запълнени ямите, без да са запечатани с асфалт, сигнализираха множество читатели.

Близо 5 квадратни метра ров стои незапълнен от началото на юни на ул. „Рафаел Михайлов“, точно пред градските Изложбени зали. Пробивът в настилката е заради подозиран теч от канализация, който обаче не е открит на мястото и разкопаването се оказало излишно, разказват живущи в района. „Почти два месеца дупката стои и никой не я поправя. От нея хвърчат осколки, които са счупили витрини на търговските обекти в съседство. Няколко пъти сме звънили на „ВиК Йовковци“, но без резултат. Не ни остава нищо друго, освен да заведем дела за щетите. Дребните камъни, които хвърчат, са по-опасни за хората“, коментира Деян Маринов – един от потърпевшите от нелепата ситуация.

 

ВОДОПРОВОД НА РЕШЕТО С 80% ЗАГУБИ НАПРАВИ УЛ. „МАРМАРЛИЙСКА” ДА ИЗГЛЕЖДА КАТО СЛЕД ВОЙНА

 

50-годишен водопровод аварира ежедневно на ул. „мармарлийска“ в широкия център на града и я прави да прилича като след война. Няма и минимален участък от отсечката, който да не е разкопаван.

Водопреносната мрежа е толкова амортизирана, че вече не си правят труда да ремонтират, а просто запушват с дървена тапа тръбата, заради което в местния фолклор водопроводът в този район е известен като „дървения“. Годишно тук се регистрират над 150 – 200 аварии, а водата се спира ежедневно. Независимо от крупните разходи обаче никой не сяда да си направи проста сметка, че поправките костват в пъти повече средства от инвестицията за подмяна на целия водопровод. Над 10 са и случаите на МПС-та, попаднали в ями, подкопани от вода.

Ул. „Мармарлийска” и амортизираната й канализация са своеобразен инженерен парадокс. Вече толкова години община В. Търново и „ВиК Йовковци” не могат да се стиковат и да подменят водопровода. Така и двете институции наливат пари за ремонти при аварии. Новата ВиК система на В. Търново минава под кръстовището на „Победа” и подменените тръби стигат само на десетина метра навътре по „Мармарлийска”, прикачвайки се към старите корозирали и надупчени тръби.

Между кметството и ВиК липсват нормални отношения относно драстичното разкопаване на града. По неофициална информация от местната администрация не могат да изискат и гаранция за дълбаенето и задължителното възстановяване на настилките на улиците, тъй като авариите са по няколко на ден. Иначе местните наредби предвиждат гаранционен депозит, който се превежда по сметките на кметството от всеки, който поврежда публична инфраструктура. Ако пораженията не бъдат оправени, парите се задържат. Мярката обаче засяга много малко водната компания.

С. НАЙДЕНОВ

3 thoughts on “Велико Търново е на решето от ВиК дупки, стоят незапълнени с месеци

 • 03.08.2022 в 9:47
  Permalink

  Не само Велико Търново е на дупки, дупки има в цялата търговска област , по селата е като лунен пейзаж, а пред къщите на кметовете и тяхните приятели се асвалтирва тихомълком, без да забележат дори дупките по главната улица, а камо ли в страничните.
  Чакането за нас бедните без връзки продължава.

  Отговор
  • 03.08.2022 в 14:14
   Permalink

   Факт! Като пътувате за София не ви ли прави впечатление, че точно от табелата „Област Габрово“ асфалта е друг? Нов и перфектен!

   Отговор
 • 03.08.2022 в 10:17
  Permalink

  Преди 1 г. на кръстовището до паметника на обесените разкопаха 2 метра асфалт за да се подвърже мръсния канал на търговски обект и направиха на нищо човека дето копае, че и по вестници го писаха…В и К си копае и нищо…никакви забележки

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.