Между 85 и 115 лв. ще вземат членовете на избирателните комисии

415 са секциите във Великотърновска област

 

1280 лв. ще получи за работата си по организирането на предстоящите парламентарни избори председателят на РИК – Велико Търново. ЦИК излезе с решение, в което са определени всички възнаграждения на председатели, зам.-председатели, секретари и членове на районните и секционни комисии в зависимост от броя на секциите в избирателните райони. И тъй като на последните избори във Великотърновска област избирателните секции бяха 415, то възнагражденията на заетите в провеждането на изборите попадат в по-горната категория – за райони над 400 секции. Така зам.-председателят на РИК ще получи 1210 лв., секретарят – 1210 лв., а членовете – по 1150 лв.

ЦИК реши още членовете на СИК да получат еднократно възнаграждение, както следва: председател – 115 лв.; зам.-председател – 100 лв., секретар – 100 лв., и член – 85 лв.

За получаването на устройствата за машинно гласуване, бюлетините и другите изборни книжа и материали, както и за подреждане на помещението за гласуване ще бъде изплатено допълнително възнаграждение в размер на 15 лв. на всеки участвал.

За подпомагане на дейността на РИК може да се наемат специалисти с месечно възнаграждение, което за експерт към РИК е 850 лв. месечно; а за технически сътрудник към РИК – 640 лв. месечно.

Членовете на РИК ще получават месечно възнаграждение от 13 август 2022 г. до 14 дни от произвеждането на изборите – 16 октомври 2022 г.

До 7 август включително (55 дни преди изборния ден – 2 октомври) трябва да се проведат консултациите за съставите на РИК при областния управител. Те ще бъдат с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 47-ото народно събрание, реши още ЦИК.

Парламентарно представените партии и коалиции са: „Продължаваме промяната“ с 67 народни представители; „ГЕРБ-СДС“ – с 59; ДПС – с 34; „БСП за България“ – с 26; „Има такъв народ“ – с 19; „Демократична България“ – 16; „Възраждане“ – 12.

В консултациите, които са публични, могат да участват и други партии и коалиции, които не са представени в 47-ото народно събрание.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.