Пиле с вино по древноримска рецепта и никюпски десерт от XVIII век сготвиха в кулинарно риалити край Никополис ад Иструм

Как се приготвя пиле с вино по антична римска рецепта и сладка каша за десерт, приготвян от местното население на Никюп още през XVIII век, ще видим скоро по една от националните телевизии. Кулинарното риалити „Гозбата на България“ гостува преди дни в Никюп и Никополис ад Иструм и засне атрактивен епизод сред останките на римския град, информира кметицата Йорданка Атанасова.

Димитър и Ана Спасови, облечени в римски одежди, първи сготвиха ястията.

По начало в готварското предаване участват не утвърдени и известни готвачи, а млади хора, аматьори в кухнята, които откриват красотата и смесицата от вкусове на традиционната кухня през погледа на обикновените хора из цяла България. Кулинарни пътешественици обикалят страната и повтарят приготвената от домакините рецепта. След това жури от местни хора оценява по достойнство усилията им и тези на домакините и посочва победителя. „В случая 5-членното жури беше избрано съвсем спонтанно, нямаше никаква режисьорска намеса и нищо предварително уговорено. Докато вървяха първите снимки, в Никополис ад Иструм дойдоха и туристи, едно великотърновско семейство. Поканиха дъщерята да участва в журито и тя се съгласи. Оказа се студентка в НВУ“, разказва Йорданка Атанасова.

Аматьорите в кухнята Патрисия Господинова и Евгени Коцев трябваше да докажат, че добре са усвоили показаните им готварски рецепти.

ЧЕСТТА ДА ГОТВЯТ СРЕД РУИНИТЕ НА НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ, СЕ ПАДНАЛА НА ПИШМАН ГОТВАЧИТЕ ПАТРИСИЯ ГОСПОДИНОВА И ЕВГЕНИ КОЦЕВ. Патрисия е на 21 години, следва социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е звездата в последния клип на талантливата българска група Innerglow. Неин екранен партньор за предаването е 32-годишният Евгени Коцев. Той е дипломиран треньор по футбол с магистратура по спортна журналистика от НСА „Васил Левски“ и е чест гост-коментатор в различни медии.

Основното ястие, което приготвили Патрисия и Евгени, било пиле с вино по рецепта на римския кулинарен гуру и автор на готварски книги Марк Гавий Апиций. Десертът е по стара никюпска рецепта, позната във времето между XVII и XVIII век. „Това е нещо като сладка каша и се приготвя на тиган. В него се слага малко мазнина, в която се запържва брашно и после се налива захарен сироп. Гъстотата е като на грис халва. Става за около 5 минути и се яде веднага. Този път имаше и малка интерпретация на старата рецепта. Готвачите нарязаха на кубчета круши и други плодове и ги заляха с така приготвената каша. Получи се уникален десерт“, допълва кметицата на Никюп.

Домакини били семейство Димитър и Ана Спасови, които, облечени в римски одежди и в тон с естествения декор на античния град, първо приготвили двете ястия, а после другата двойка ги повторила. Димитър и Ана отскоро се установили за постоянно в Никюп. И двамата членуват в клуб за исторически възстановки, така че бързо влезли в роля.

Епизодът на „Гозбата на България“, заснет в Никополис ад Иструм, е и добра реклама за туристическата дестинация и за село Никюп, тъй като в него се посочват много и интересни факти от дългата им история.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.