Само два дни остават до голямото състезание с джетове в река Дунав при Никопол

Само два дни остават до голямо състезание с джетове в река Дунав при Никопол. Крайдунавският град в област Плевен става домакин на водомоторните спортове и на голям джет ски събор на 6 и 7 август, съобщиха за БТА от местната община. За тези събития с много адреналин се очакват гости и участници от цялата страна.

През последните две години Никопол се утвърждава като място за моторни спортове. След организираните многолюдни състезания с джетове и ATV машини, дойде ред и на състезателите с най-бързите лодки да премерят сили в река Дунав. Плажът на града ще посрещне 35 състезателни лодки от цяла България, а това  ще се случи 35 години след първото домакинство на Никопол в този спорт, уточниха от общината.

Идеята е на кмета Ивелин Савов, а дял в организацията има клуб „Никопол Екстрийм“, съвместно с Българската федерация по водомоторни спортове. Сред участниците ще бъде Виктор Любенов – световен вицешампион за 2021 година, който е най-силният пилот в момента. Той се състезава за водомоторния клуб от Тутракан и тази година ще гони поредна титла.

Общо 6 отбора от България – Лом, Ряхово, Тутракан, Балчик и два от Първомай, ще спорят за купата на Община Никопол. През двата дни борбата ще се води в 9 категории, като при най-мощните се очаква да достигат скорости от над 160 км/ч по вода, посочват организаторите.

На градския плаж в Никопол по същото време ще стартират и любители на джет ски спорта в първия по рода си за България „JetSki Събор Никопол“. Начинаещи и професионалисти ще могат да премерят сили в специално пригодено слалом трасе в реката, а в съботната вечер всички ще се съберат на голямо плажно парти. Очакванията са да участват повече от 30 участника с джетове.

Голямата атракция на събитието ще бъде Европейският FreeStyle шампион Дени Делиман от Румъния, който може да прави невероятни неща с джета си, коментират организаторите. В събота –  6 август, гонките започват след 12.00 часа на обяд. В неделя – 7 август, финалните серии са след 10.00 часа сутринта.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.