Ще заемат ли достойно място на трапезата ни култивираните пържоли?

Израел се превръща в център за разработване на алтернативни протеини, отбелязва 160% увеличение на инвестициите

Алтернативните протеини, впечатляваща нова индустрия, която предлага как да се трансформира нашата хранителна система чрез отдръпване от животинските продукти и насочване към култивирано месо и ферментирали и растителни алтернативи – привличат израелски учени, предприемачи и правителствени инвестиции и са знак за възхода на обещаващо поле в израелската иновационна екосистема.

Министерството на иновациите, науката и технологиите на Израел, заедно с Министерството на земеделието и развитието на селските райони и израелския Институт за добра храна (ИДХ Израел) – организация с нестопанска цел и основана на науката – обявиха в сряда стратегическа правителствена инвестиция от 4 милиона израелски шекела (NIS) в алтернативни протеини.

Израел се счита за световен лидер в хранителните технологии и е свидетел на началото на над 50 местни стартиращи фирми в сектора на заместителите на храни.

Алтернативната протеинова индустрия, която включва хранителни продукти, произведени от растения, култивирано месо, произведено от животински клетки, и процеси на ферментация, които включват микроорганизми в системи без животни, привлича значителен изследователски интерес в академичните среди, а освен това и вниманието на институционални и държавни инвеститори. Освен непосредствена печалба, алтернативните протеини също така предоставят възможност за възстановяване на световната система за производство на храни и работят за по-добра продоволствена сигурност, като бързо набират скорост в иновационната екосистема на Израел.

Скорошно проучване на ИДХ Израел показва, че алтернативният протеинов сектор на растителна основа в Израел е привлякъл 161 милиона долара, 22% от глобалните инвестиции в областта. По протеини, получени чрез ферментация, Израел се нарежда на второ място след САЩ със 152 милиона долара, което представлява 38% от световните инвестиции.

Израел също е една от двете най-големи инвестиционни дестинации в света за компании за алтернативни протеини, с 320 милиона долара, което представлява 18% от инвестициите в световен мащаб.

Авив Орен, директор за бизнес ангажименти и иновации на ИДХ Израел, отбеляза, че „Израел продължава да утвърждава лидерството си в световните иновации в областта на хранителните технологии. Въпреки че 18%-ен спад в общите инвестиции в израелските високи технологии през първата половина на 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година, ние сме свидетели на 160% увеличение в областта на алтернативните протеини.“

Изследователското поле за алтернативни протеини се превърна в приоритет за финансиране на израелското правителство и това се потвърждава от ново стратегическо инвестиционно сътрудничество между министерствата. Сътрудничеството включва новия фонд от 4 милиона NIS, който ще бъде разпределен като грантове за израелски изследвания, съсредоточени върху алтернативни протеини като заместители на диетични протеини от месо, риба, яйца и мляко.

„Тази инициатива ще допринесе значително за поддържане на конкурентоспособността на Израел като новатор в тази област и ще го позиционира в челните редици на глобалното знание и изследвания“, казва Хила Хадад Хмелник, генерален директор в Министерството на иновациите, науката и технологиите. „Тази програма е първата стъпка в цялостен стратегически план, който ще бъде от полза както за местното селско стопанство, така и за високотехнологичната индустрия и който е от съществено значение, особено в светлината на нарастващите глобални опасения относно продоволствената сигурност и въздействието върху климата на продуктите от животински произход.“

Световната хранителна система има значителни последици отвъд чинията. Производството на месо, яйца и млечни продукти е неустойчиво и неефективно и влияе върху изменението на климата, влошаването на околната среда и устойчивите на антибиотици заболявания.

Наама Кауфман-Фас, генерален директор в Министерството на земеделието, каза, че „нарастващото търсене на хранителни продукти от животински произход изисква от нас да действаме отговорно и да отговорим на настоящото търсене, като същевременно търсим алтернативни устойчиви решения в името на бъдещите поколения.“

Пример за такава израелска компания е „Алеф Фармс“ (Aleph Farms), компания за култивирано месо, която произвежда месо чрез култивиране на животински клетки. Това елиминира необходимостта от отглеждане на животни за храна и осигурява устойчива алтернатива на протеина от животински произход.

През декември 2020 г. тогавашният министър-председател Бенямин Нетаняху посети фермите и отбеляза, че „месото е основна част от замърсяването в света. За да има парче обикновено месо, човек се нуждае от крава и използва толкова много пасища с отпадъци, замърсяване и инвестиране на енергия, а тук те правят това директно“.

След като опита пържолата, Нетаняху каза, че е „невероятна, вкусна със съчувствие. Тук няма разлика.“

Алтернативната пържола може да се похвали с различни предимства в сравнение с традиционната пържола. Времето, необходимо за производството на такова месо, отнема само три седмици, в сравнение с две години при традиционното отглеждане на говеждо месо. Освен това лабораторно отгледаното месо избягва вредните антибиотици, има по-нисък отпечатък върху околната среда и в крайна сметка ще намали клането и страданието на животни.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.