Спасено царско орле се възстановява при приемна възрастна двойка птици от същия вид

Царско орле на няколко месеца се възстановява при приемна възрастна двойка птици от същия вид в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“. То е било спасено от ветеринарите през юли при извършване на редовното маркиране на животните. Екипът на Центъра попада на гнездо с две малки, едното от които обаче е било по-дребно. Специалистите решават да вземат по-малкото птиче, за да го спасят. Това разказа за БТА д-р Христина Клисурова от Спасителния център. Тя обясни, че в природата орлето с по-ниско тегло има опасност да загине. В гнездото има конкуренция и храната може да е недостатъчна. Когато по-голямото от двете малки излети, родителите ще се грижат само за него, защото по презумпция то има по-голям шанс да оцелее, посочи Клисурова.

С разрешение на екоинспекцията в Стара Загора от „Зелени Балкани“ отвеждат дребното орле и го настаняват в реанимацията. По-късно то е пуснато във волиера на възрастната двойка. Мъжкият и женският орел са двойка, но не успяват да излюпят свое малко. Те „осиновяват“ новопристигналото птиче дотолкова, доколкото да бъдат пример за него, обясни Клисурова. То е достатъчно голямо само да се храни, идеята е да копира поведението на възрастните, посочи още тя. Орлето се чувства добре и надеждите са, че то ще може да се върне в природата в края на септември – началото на октомври.

Със спасяването на малкото „Зелени Балкани“ продължава усилията си за увеличаване на броя на царските орли. Те са рядък вид птици, като у нас има около 30-40 двойки, каза Клисурова. В природата царските орли могат да имат само до три малки, но рядко успяват да отгледат повече от две.

Всеки животински вид е важен за биоразнообразието. Човекът със своите действия е повод за изчезването или намаляването на популацията на определени видове. Ако една част от веригата бъде отнета, това нарушава целостта ѝ, обясни специалистът. Тя посочи, че царските орли се хранят с лалугери, мишки и др., като така се постига равновесие между популацията на видовете.

През лятото Спасителният център продължава грижата и за други пациенти от дивата природата. От името на целия екип Клисурова благодари на всички, които са се включили в кампанията за набиране на средства за покриване на сметките за ток. Тя обясни, че от Центъра ще използват останалите дарения за изграждането на соларна система, която да позволи по-голяма енергийна независимост.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.