Водещи новиниОбществоСухиндол

Стотици празнуваха Илинден в центъра на Сухиндол

За поредна година пресъздадоха и обичая „Поднасянето на брадата“

 

Стотици сухиндолци и гости на винарския град спазиха дългогодишната традиция и отпразнуваха пищно Илинден. За пореден път беше пресъздаден древният обичай „Поднасянето на брадата“, при който земеделецът, постигнал най-високи добиви през изминалата година, получава сноп от пшенични класове. Именно той е наричан „брадата“ и се отнася до хамбара на стопанина.

Площадът се напълни с жители и гости на винарския град.

Ритуалът беше пресъздаден от самодейците на НЧ „Трезвеност“ в Сухиндол, като тази година в обикалянето около житните класове се включиха и малки деца.

Друга традиция в Сухиндол е поръсването на нивата със светена вода, затова отец Руслан отслужи празничен водосвет. Преди това от Мъжкият църковен хор „Св. Онуфрий Габровски“ представиха своя репертоар и заедно със сухиндолци изпяха „На многая лета“.

Създаденият през миналата година химн на Сухиндол отново прозвуча в центъра на града. Той беше изпълнен от учителя Иван Лилов и неговите възпитаници от ДГ „Соня“.

С ПРАЗНИЧНО СЛОВО КЪМ ВСИЧКИ СЕ ОБЪРНА КМЕТЪТ НА СУХИНДОЛ ИНЖ. ПЛАМЕН ЧЕРНЕВ, който призова всички винаги да бъдат обединени и да живеят в мир и разбирателство, както е било стотици години назад във времето.

Инж. Пламен Чернев ( в средата) и ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Станимиров (вдясно).

„Войната е на 500 километра от нас и се води между братски народи. Да не позволяваме да ни разделят такива неща и нас. Защото етническият мир и толерантност по нашите земи не са от вчера и не са от днес. От векове съжителстват християни и мюсюлмани при нас. По-тежки времена не си спомня човечеството от много години. Надявам се, че заедно ще успеем да преборим трудностите на ежедневието. Благодаря на самодейците и читалищните дейци, които не спират да ни радват и помагат да пазим традициите на нашата община. Това ще ни съхрани като народ и нация. Пазете частица спомен от Сухиндол, защото е бил, е и ще бъде“, каза в словото инж. Пламен Чернев.

Малчуганите от ДГ „Соня“ изпълняват химна на Сухиндол.

От името на почетните граждани на Сухиндол приветствие отправи проф. д-р Андрей Кехайов.

„Сухиндол е град, който поддържа традициите, без значение колко е голям. И никой град не може да се развива, ако не поддържа историята си. Малко са кметовете, които в такива дни правят подобни празници и пазят традициите като тук. Най-голямото богатство за нас са хората“, каза в словото си проф. Кехайов.

Празникът не мина без традиционните хора.

Празничната програма продължи с изпълненията на смесен народен хор при читалище „Трезвеност“, камерната група, Иван Лилов и Митка Узунова. А десетки сухиндолци извиха хора на площада с народния изпълнител Христо Косашки, който повече от час радва всички в центъра на града. Кулминацията беше пищна заря, която освети небето над винарския град.

В древния обичай „Поднасянето на брадата“ се включиха и деца.

Празника в Сухиндол уважиха още ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Евгени Станимиров, кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, кметът на Златарица Михаил Ганев, заместник-кметове, представители и ръководители на областни и национални ведомства и общественици.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *