Великотърновка е първата българка, завършила с отличие Руския държавен университет „А. Н. Косыгина“

Започва обучението си в мирно време, минава през пандемия и приключва в месеци на война

 

ВЕЛИКОТЪРНОВКАТА ЖУЛИЕТА ВОЙНОВА Е ПЪРВАТА БЪЛГАРКА, КОЯТО ЗАВЪРШИ С ОТЛИЧИЕ РУСКИЯ ДЪРЖАВЕН УНИВЕРСИТЕТ „А. Н. КОСЫГИНА“ В МОСКВА. 23-годишната жителка на старата столица получи петица при защитата на дипломната си работа, което е най-високата оценка в Руската федерация. Следването в Москва за нея се оказва истинско приключение, защото започва да учи в мирно време, продължава през пандемия и завършва с война.

 

БИТКА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА КВОТА

В началото младото момиче твърдо било решило да учи в България, но по-късно взела трудното решение да замине за Русия, където преценила, че ще получи по-добра диплома. Отива благодарение на програмата за обмен на студенти между просветните министерства на двете страни. Жулиета се преборва за една от квотите с перфектен резултат. Получава правото да учи безплатно и да ползва общежитие на много ниска цена. Записва специалност „Реклама и връзки с обществеността“. Тогава била убедена, че в България няма традиции в тази област.

 

В ДНИ НА ПАНДЕМИЯ

 

Пандемията връхлетяла с пълна сила и руската столица, затова се наложило студентите да учат дистанционно. Но Жулиета си спомня с радост за студентските години, които по думите й били страхотни. Младата великотърновка твърди, че е придобила опит. А знанията, емоциите, случките и спомените още топлят съзнанието й. Макар и отличничка, Жулиета твърди, че за нея оценките никога не са били важни. За останалите българи, които учели там, Жулиета е категорична, че са изключително добри в своята сфера. В момента те работят по специалността си, но не и Жулиета, която е в бранша на телекомуникациите. При това тук, във Велико Търново.

„Не защото не мога, а защото смятам, че моето амплоа е в друга сфера, тясно свързана със завършената от мен специалност – „Реклама и връзки с обществеността”. Но както казах, оценката не е най-важното нещо. Всеки българин, от моя университет и не само, се реализира и постига целите си. Не заради оценките, а заради знанията и мотивацията си“, споделя Жулиета.

Жулиета покори руската столица, но се върна да работи във В. Търново.

Отново В Русия

 

Днес Жулиета отново продължава образованието си в Русия. Записала да учи магистратура в друг университет със специалност „Организация на работата с младежи”, но дистанционно. Подобно направление в България все още няма, затова тя не се поколебала. Изборът й не е случаен, защото още от ученическия чин Жулиета става председател на Градския ученически парламент.

„Тази специалност ми е много интересна и желая да придобия знания и умения, които в бъдеще да развия и да допринеса за младежката активност в България“, твърди младата великотърновка.

 

И ТАМ, И ТУК ГОВОРЯТ ЗА ПОЛИТИКА

Това, че Жулиета е българка, по никакъв начин не попречило на нейното следване. Всички руснаци били положително настроени към нея, споделяли добри думи за България. Но станело ли въпрос за политика, лицата на всички помръквали. При това още преди 4 години, когато България се включва в колективните европейски санкции срещу Русия. Днес и Жулиета има свои тълкувания за ситуацията и войната в Украйна.

„Притеснявам се повече от това, че цялостната политика на властимащите е против българския народ. Русия и Москва ме дариха със страхотни приятелства. Приятелите ми там споделят, че в Русия не се говори толкова за войната, защото руснаците знаят историята на Донбас и Донецк още от 2012 – 2014 г. Според тях говорим за война между Русия и САЩ, при която американците подтикват целия свят срещу Руската федерация. Едно нещо винаги ме е впечатлявало у руснаците. Дори и да имат неуредици, масово подкрепят държавата си. Естествено, има и опозиция, която осъжда действията на Путин, но масово е спокойно и мирно“, разказва Жулиета.

Всъщност колегите на Жулиета са чували за България. Учили са по история, основно когато страната ни е била замесена в различни големи събития. Много от тях имат приятели в България, а един палестинец дори споделил на Жулиета, че знае какво е ракия. Оказало се, че има съсед българин, който вероятно го е черпил със спиртната напитка.

Михаил МИХАЛЕВ

2 thoughts on “Великотърновка е първата българка, завършила с отличие Руския държавен университет „А. Н. Косыгина“

 • 04.08.2022 в 11:45
  Permalink

  И какво да правим сега – да ходят и други да учат там ли?

  Отговор
 • 08.08.2022 в 21:26
  Permalink

  Браво! Младите трябва да се образоват там където искат и могат! И да не слугуват на предрасъдъци, завистници и всякакви други недоброжелатели!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.