Апелативният съд във Велико Търново потвърди наказание от 14 години затвор за майка, убила невръстната си дъщеря

22-годишната Маринела умъртвила момиченцето на 1 година и 9 месеца, като го задушила с възглавница и запалила трупа

 

Апелативният съд във Велико Търново изцяло потвърди присъда по делото срещу майка, обвинена в убийството на малолетната си дъщеря. Така апелативната инстанция остави в сила наложеното от Окръжния съд в Плевен наказание от 14 години затвор при първоначален строг режим на 22-годишната майка Маринела С.М., която убила детето си.

Майката причинила смъртта на детето чрез задушаване с възглавница, след което прикрила следите, като запалила трупа. Престъплението е извършено на 22 октомври 2021 г. в село Лазарово, община Кнежа.

Зверското убийство бе разкрито в началото на тази година, като Маринела М. е задържана на 6 януари. Момиченцето, на възраст година и девет месеца, е било обявено за издирване на 23 декември 2021 г., като месец по-рано дядото е подал сигнал в полицията, че детето е изчезнало.

На 6 януари 2022 година около 15:30 часа в плевенското село Лазарово полицейски служители привикали на разпит 22-годишната майка. Жената признала, че умишлено е умъртвила момиченцето. При претърсвания са намерени части от тяло. Предполага се, че детето е убито около 22 октомври миналата година.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново, е образувано на основание въззивна жалба от подсъдимата, която чрез процесуалния си представител твърди, че е допуснато нарушение на закона във връзка с индивидуализация на наказанието, като съдът не е отчел наличието на изключителни или многобройни смекчаващи вината обстоятелства. На това основание е поискано изменение на присъдата, като се намали наказанието под предвидения минимум до размер около 10 – 12 години лишаване от свобода. Срещу присъдата няма подаден протест от Окръжна прокуратура – Плевен.

Делото е разгледано в открито съдебно заседание на 11 юли 2022 г. Защитникът на подсъдимата е заявил, че поддържа жалбата и моли да се намали размерът на наложеното наказание. Маринела М. е изразила съжаление за стореното, но не е изразила категорично становище по жалбата и размера на наказанието. Представителят на Апелативна прокуратура – Велико Търново, е изложил съображения, че присъдата на ОС Плевен е правилна и по отношение на наказанието няма основание за нейното изменение.

В рамките на откритото съдебно следствие въззивният съд е приканил подсъдимата да даде обяснения по обвинението, но Маринела М. е отказала. Заявила е обаче, че поддържа подробните самопризнания, направени по време на разследването.

След като е обсъдил доказателствата по делото, доводите на страните и правилността на атакувания съдебен акт, съставът на Апелативен съд – Велико Търново, е намерил жалбата за неоснователна. Въззивният съд посочва в решението си, че Окръжен съд – Плевен, в своята присъда правилно е отчел смекчаващите вината обстоятелства, в това число самопризнанията на подсъдимата, и това е бил и решаващият мотив за прилагане на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК. Не са налице основания обаче за допълнително намаляване на наказанието.

Решението на Апелативен съд – Велико Търново, подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.