Пълен абсурд: Търсят чистач с икономическо образование за ученическото общежитие

От ръководството са категорични, че няма нищо странно в обявата

 

В абсурдна ситуация попаднаха от Общинското ученическо общежитие във Велико Търново, след като пуснаха обява до Регионалното управление на образованието, че набират чистачка с икономическо образование.

Ситуацията се възприе и комично в социалните мрежи, където валят всевъзможни коментари във връзка с обявлението. В него се посочва, че е пуснато едно свободно място за хигиенист с изискване да има средно образование. Във втора точка е подчертано, че с предимство ще бъдат тези, които имат средно икономическо образование или курс. Как икономиката ще бъде от полза на чистача обаче, не става ясно в обявата.

Затова пък ясно е посочено, че се набира кандидат с добра мотивация, работоспособност и умения за работа в екип. Освен това при назначаване се изискват медицинско, свидетелство за съдимост, дипломи, дори и препоръки, ако кандидатът има такива.

Специалните изисквания в обявата събудиха съмнение сред коментиращите в социалните мрежи, че вероятно има подготвен човек за позицията с именно такова образование.

„ДА УПРАВЛЯВАШ МЕТЛАТА, ТРЯБВАТ МНОГО КОМПЕТЕНЦИИ. В ЯПОНИЯ КОМИНОЧИСТАЧИТЕ СА С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ. Милата чистачка, сигурно ще върши и работата на счетоводството в свободното си време. Явно има „наш човек“, са само част от коментарите за обявената работна позиция.

Директорът на общежитието д-р Гергана Маркова обаче е категорична, че няма нищо нередно в изискването. По думите й самата тя е пропуснала да обясни подробно защо е включена такава точка в обявата и оттам се е получило разминаване в общественото мнение и реалността.

„В общежитието нямаме човек, който да се занимава със складовите помещения и воденето на документация, свързана с приемането и закупуването на материали. Чистачката, която напусна, го вършеше до този момент. Тя беше със средно икономическо образование. Затова търсим човек с подобна квалификация, като за втората част от дейностите се заплаща допълнително“, сподели за „Борба“ Гергана Маркова. По думите й заплатата ще бъде над минималната, а за допълнителната дейност ще се дават още 90 лв. на месец и това ще бъде подробно описано като задължение в договора.

На практика бъдещият чистач ще трябва да върши и работата на домакин. Няколко пъти в месеца ще се завеждат материали и консумативи, а служителят ще следи кое е за смяна и кое не.

„Става въпрос за всички материални активи, а счетоводителят ще упражнява контрол. Просто нямаме такъв отделен щат. Няма подготвен човек! Трябва да намеря подходящ, който да поеме работата. Но да е грамотен, много трудно се намират хора със средно образование, които да се хванат на подобна работа. Чистачката ще вади книгите, в които са направени описите, отваря складовете, показва какво има налично, когато нещо свърши, тя съобщава на главния счетоводител“, обясни още директорът на общежитието Гергана Маркова.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Пълен абсурд: Търсят чистач с икономическо образование за ученическото общежитие

  • 05.08.2022 в 19:35
    Permalink

    Смеете се , ама е вярно. Така е.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.