Повече от 50 майки се включиха в тренировки по случай Световната седмица на кърменето

Над 50 майки се включиха в специални тренировки за жени Happy kanga mums преди и след раждане по случай Световната седмица на кърменето. Инициативата се проведе за 15-а поредна година, а паркът „Дружба“ в старата столица се превърна в своеобразен учебен център за настоящи и бъдещи майки.

И тази година събитието мина с акцент върху ползите от кърменето. Организаторите от РЗИ, Община Велико Търново, Младежкия дом и Центъра за родители Happy mums насочиха усилията си да провокират желанието на младите майки да кърмят своите бебета.

С тази кауза от години се е заела акушерката Тони Калушкова, която е управител на Happy mums. По думите й към момента едва 30 процента от жените кърмят своите деца, макар 90 процента да заявяват, още докато са бременни, че имат желание да го правят.

„Спомням си първата Седмица на кърменето, която направихме, колко плахи бяха жените, а и ние. Вече толкова години успяваме да ги информираме. Кърменето не е самотно събитие, винаги има нужда някой да подкрепи жената. Имаме много работа по отношение на информиране на обществото за ползите и синхронизиране на препоръките“, сподели Тони Калушкова.

По думите й кърменето в първите два часа след раждане е изключително важно. Според нея не е правилно жената да почива след раждане, а трябва да стимулира гърдите си. Акушерката е убедена също, че няма връзка между начините на раждане и кърменето.

„Предродилната среща със специалисти е задължителна. Не е проблем оперативното раждане за това жената да кърми. Трябва й подкрепа и информация. При такива случаи бебетата са отделени. В този момент жената има важна мисия – да стимулира гърдите да произвеждат кърма, да изпрати сигнал до мозъка, че някой има нужда от тази кърма“, убедена е Тони Калушкова.

По думите й има природен механизъм, при който майката отделя хормон на любовта, когато е с бебето, и това спомага за кърменето. Голяма част от жените, които дойдоха в парка, продължават да имат проблеми с кърмата, поради което им се налага да хранят бебетата с адаптирано мляко.

В парк „Дружба“ имаше много настроение и майки, желаещи да научат повече за кърменето.

„Положително ми е мнението за кърменето, стига майката да има възможност, нерви и търпение. Отделно, бебето трябва да засучи правилно. Важно е детето да бъде кърмено. Първите три месеца изцяло го кърмих. Сега сме на смесено хранене, защото кърмата не е достатъчна за нуждите на бебето. Винаги посещавам тези сбирки, за мен са много полезни“, сподели Мариела Ангелчева, която беше дошла в парка специално за събитието.

Програмата включваше и много награди от производители на бебешки стоки, а за всяко бебе имаше специална плюшена играчка. В парка беше подредена и изложба с рисунки на децата от ДГ „Соня“ и ДГ „Здравец“ на тема „В моето семейство се подкрепяме“.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.