Визуална инсталация представя в стари снимки бившия Клуб на дейците на културата

Визуалната инсталация Memory Spirit Moves на хореографа и режисьор Коста Каракашян вдъхва живот на шест фотографии от снимковия архив на бившия Клуб на дейците на културата във Велико Търново. Творбата може да се разгледа в периода от 8 до 14 август между 17:30 и 20:00 ч. в пространство за култура и социални инициативи ТАМ, което се намира на ул. „Велчо Джамджията“ 16.

Коста Каракашян е четвъртият творец, който участва в артистичната резиденция „Бъдеще за КДК“, организирана от ТАМ Велико Търново. В рамките на 10 дни артистът изследва архивите на бившия Клуб на дейците на културата в търсене на видими и невидими връзки между миналото на КДК и съвременната културна сцена.

Шестте снимки в инсталацията Memory Spirit Moves са избрани от десетки изображения, съхранени в албуми, които дългогодишният секретар на клуба – Борис Сапунов, дарява на Регионалния исторически музей Велико Търново. Всеки албум представя дейността на клуба в една календарна година – ръчно изписаните заглавия на събития са придружени със снимки, документирали проявата. Фотографиите в инсталацията отразяват широката палитра от дейности на КДК: художествени изложби, срещи с писатели и поети, авторски спектакли и рецитали.

Работата със снимките е вдъхновена от колективния артистичен дух на събитията в КДК и интересните случки от тях, които се прокрадват между редовете на писмените архиви. Във фотографиите се усеща буден творчески заряд, който чрез призмата на танца и анимацията е разпален отново, но дигитално. Анимираните фотографии изследват как можем да събудим емпатия и усещане за колективно преживяване от чужд спомен, видян за първи път.

Раздвижването на архивни образи с помощта на компютърна анимация е подход, който Коста Каракашян използва за първи път в своята работа. За създаването на творбата той разчита на опита си като хореограф, танцов артист и режисьор на танцови филми. Каракашян е завършил специалностите „Танц” в Колумбийския университет в Ню Йорк и „Права на човека“ в Глобалния кампус по права на човека във Венеция. The Columbia Spectator определя работата му като „важен глас за борбата на ЛГБТИ+ хората в Чечения и другаде“. Коста е двукратен шампион на България по спортни танци и е представял работата си в Dancing With the Stars Vietnam, Bulgaria’s Got Talent, както и в Канада, Германия, Норвегия, Египет, Виетнам и Япония. Проектите му включват творби за нетрадиционни места, обществени пространства, театър, танц, кино и мода. На сцена Каракашян хореографира представления за танцови компании, сред които Columbia Ballet Collaborative (Ню Йорк) и балет „Арабеск“ (България).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.