Владимир Путин демонстрира близост с Ердоган по символичен начин

Срещата между президентите на Русия и на Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в руския курорт Сочи днес привлече вниманието.

За последните 20 дни това е втората среща между двамата лидери и първата, на която Владимир Путин се срещна с лидер на от НАТО от началото на войната в Украйна.

Имаше още една подробност обаче, която е многозначителна и се смята за символична.

Става дума за една маса. Преди време, когато френският президент Еманюел Макрон беше на посещение в Москва при Путин една огромна дълга няколко метра маса стоеше между двамата – странност, която привлече вниманието.

Анализаторите коментираха случая като символ на критичните отношения между Париж и Москва.

В Сочи обаче между креслата на Путин и Ердоган бе поставена само една малка салонна масичка. Анализаторите коментираха случая като символ на близост, която Путин демонстрира много ярко на турския си колега, както и като израз на добрите двустранни отношения, а вероятно и като послание към някои европейски лидери.

При посрещането и Путин и Ердоган демонстрираха взаимна сърдечност, нямаше и помен от напрегната поза на Путин, както когато на срещата в Техеран миналия месец се наложи няколко минути да чака Ердоган прав на крака. Също така Владимир Путин говори сравнително малко в началото и предостави думата на Ердоган, което също се счита за символичен жест.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.