1400 зрители се насладиха на жизнерадостната музика на Щраус, оркестърът на Шьонбрун поднесе „Шопска салата

Близо 1400 зрители, изпълнили до краен предел театъра на Царевец, се насладиха на жизнерадостната и бляскава музика на династията Щраус в петъчната вечер. Концертът на прочутият камерен оркестър на двореца Шьонбрун в „Сцена на вековете” оправда очакванията, а духът на романтична Виена се пренесе и на Царевец. Велико Търново е началото на световното турне на реномирания оркестър, посветено на 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус и на 25 години от създаването му. Оркестърът бе представен от директора и негов основател Петер Хосек.

Оперетни бисери  от „Прилепът” и „Цигански барон” в изпълнение на солисти, прекрасни валсове, класическите хитове „На тихия син Дунав” и „Радецки марш”, музиката на Моцарт и на други композитори от епохата очароваха публиката.

Специално за българската публика диригентът и композитор Гуидо Манкузи бе подготвил изненада – прозвуча произведението му „Шопска салата” с елементи от българския фолклор, а стената на царския дворец бе обагрена от прожекторите в цветовете на родния ни трибагреник.

В оркестъра, който наброява 24 музиканти, има и българско участие. Концертмайстор е пловдивчанката Таня-Джарова-Салустио, част от него е и роденият в Горна Оряховица Светлозар Димитров, който от 30 години живее във Виена.

Концертът-магия „Нощ под звездите” ще го има и в събота от 21 часа, а летният фестивал на оперните театри „Сцена на вековете” пише новата си история заради  международното участие.

Ана Райковска

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.