Горещи новиниКрими

Намерени са части от тахографа на румънския автобус ковчег

Водеща версия за зверската катастрофа на пътя Русе-Велико Търново е лоша настилка и липса на знаци

Водеща версия за зверската катастрофа с румънския автобус на пътя Русе-Велико Търново е лоша настилка и липса на знаци по отсечката, на която пътните инциденти са ежедневие.
Трагедията се разигра около 1,30 часа на 6 август. В злополучната нощ румънският автобус с 24 пътници и двама шофьори от северната ни съседка пътувал от Истанбул за Букурещ. Внезапно возилото се отклонило рязко в дясно, напуснало пътното платно и помело спряната кола като я изхвърлило на 30-40 метра от мястото. Последвал удар на автобуса в крайпътно дърво, след което е “летял” още около 250 метра, докато спре. В тежкото произшествие загинаха четирима души, а други осем са ранени.
През целия ден в събота продължиха огледите на място от експерти от Агенцията за безопасност по пътищата /АПИ/, които откриха нередности. Оказало се, че частичен ремонт на трасето е извършен през юли. Срокът за довършване на ремонтите е края на август, затова още няма положена и маркировка.
В събота вечерта на място пристигна зам.-транспортният министър Николай Найденов, за да координира действията между българските и румънските власти.
“Поднасяме съболезнования на близките на загиналите. Вицепремиерът Христо Алексиев създаде незабавна организация и координира работата на всички стани по изясняване на обстоятелствата на катастрофата. работим с румънската страна по извеждането а всички румънски граждани от България. Министерството на транспорта, в лицето на “Автомобилна администрация” работи и до момента. Намерени са части от тахографа, които бяха предадени на следствените органи”, коментира Найденов.
Той допълни, че превозвачът е лицензиран и автобусът е вписан в лиценза.
“Към настоящия момент няма притеснения с редовността на документите на превозвача. Ако се докаже, че пътят е причината за трагедията, ще предприемем съответните действия”, заяви Найденов.
Във великотърновската болница за лечение остават двама турски граждани. Тяхното състояние е стабилно.
“Пътят е под всякаква критика – няма маркировка, няма знаци, той се прави на парче. Носещият филм на асфалта е изтъркан и се хлъзга много. Това е интензивен международен път и чувството за безнаказаност у чуждестранните шофьори е много голямо”, каза Красимир Иванов, автоинструктор от Велико Търново.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *