На изпроводяк Людмила Илиева прати в съда завода на Вълка и поиска най-строги мерки за „Кроношпан”

НА 4 АВГУСТ, В ПОСЛЕДНИЯ СИ РАБОТЕН ДЕН КАТО ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ, ЛЮДМИЛА ИЛИЕВА ПОИСКА В МОЛБА ДО АДМИНИСТРАТИВНИЯ СЪД ДА СЕ ОБЯВИ ЗА НИЩОЖНО РЕШЕНИЕТО НА РИОСВ ОТ АПРИЛ М. Г. за липсата на екооценка за кариерата край Върбовка. Според нея предишното ръководство на РИОСВ е нарушило Закона за общинската собственост. Общата площ на инвестиционното намерение на „Петрургия“ ООД на Румен Гайтански – Вълка е за над 700 декара. Тези имоти са общински, държавни, а малка част и частни. За държавните в процедурата по екологична оценка няма никакви данни за съгласие на съответните държавни органи за промяна на предназначението, посочва Илиева. Според молбата й основанията за нищожност на издадената заповед на РИОСВ са поради нарушения на материалния закон – липса на предпоставки за извършване на преценка необходимостта от завършване на екологична оценка. Решението на тогавашното ръководство на екоинспекцията противоречи на материалния закон и води до превратно упражняване на власт, се посочва още в мотивите.

НА ИЗПРОВОДЯК, ПРЕДИ ДА ПРЕДАДЕ ПОСТА НА ИНЖ. ГЕОРГИ ГУГУЧКОВ, ЛЮДМИЛА ИЛИЕВА ПОИСКА И НАЙ-СТРОГИ НОРМИ ЗА ДОПУСТИМИТЕ ЕМИСИИ, КОИТО СЕ ГЕНЕРИРАТ ОТ ПРОИЗВОДСТВОТО В „КРОНОШПАН БЪЛГАРИЯ“ ЕООД. Това тя стори с писмо до Изпълнителната агенция по околна среда след зачестилите сигнали и жалби на граждани, свързани със замърсяването на въздуха от мегазавода. В него тя уточнява, че това може да стане, като се промени комплексното разрешително на предприятието, което е от 2018 г.

„Досега всички проверки и при непрекъснатото измерване на емисиите на летливи органични съединения показват спазване на дадените норми за допустими емисии, регламентирани в разрешителното. Невъзможността за ограничаването им се основава на максималните норми за допуснати емисии за показател органични вещества, определени като общ въглерод, след процесите на сушене, разрешени в действащото комплексно разрешително. Тъй като отделяните вещества са интензивно миришещи, то въпреки спазването на нормите при температурните инверсии и вятър в посока югоизток те се разпространяват извън площадката под формата на мъгла със синкав лазурен оттенък и предизвикват дискомфорт на населението и гостите на града. С цел разрешаване на проблема се обръщаме към вас като компетентен орган за поставяне на възможно най-строги норми на допустими емисии за тези вещества в промяна на комплексното разрешително“, се казва още в становището на досегашния областен управител до ИАОС.

4 thoughts on “На изпроводяк Людмила Илиева прати в съда завода на Вълка и поиска най-строги мерки за „Кроношпан”

 • 08.08.2022 в 15:09
  Permalink

  На изпроводяк – прави „жест“ с бъдещи цели. Да я изберат на следващите избори за проява на „справедливост“. А новият набързо ще отмени решенията ѝ и мизериите ще продължат по план. Защо прави героични постъпки когато я уволняват, а не докато е на активна служба?

  Отговор
 • 08.08.2022 в 19:55
  Permalink

  Бравооо !!!
  Има шанс за оцеляване в района.

  Отговор
 • 11.08.2022 в 10:06
  Permalink

  Кроношпан е време да се маха от Търново и въобще от България! Изкупуват дървесина като за последно, произвеждат си продукта и си го изнасят. За тях парите, за нас отровата. От доста държави от третия свят са ги изгонили.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.