Област В. Търново е на дъното по размер на заплата за Северноцентралния район

Изпреварваме единствено Силистра

ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е В ДЪНОТО НА КЛАСАЦИЯТА ПО СРЕДНО МЕСЕЧНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ЗА ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА ГОДИНАТА В СЕВЕРЕН ЦЕНТРАЛЕН РАЙОН, сочи справка на Националния статистически институт. Хората във Великотърновска област получават по-високи заплати единствено от жителите на Силистра.

1167 лв. е била средната заплата в нашата област през януари, като през следващия месец тя дори намалява и е в размер на 1135 лв., за да достигне до 1207 лв. през март. С по-високи доходи са русенци, които през март са вземали средно 1312 лв. Дори и жителите на област Разград са получавали по-високи доходи, които за март са били средно 1306 лв. Първенци в района са Габрово, които получават средно месечно възнаграждение в размер на 1448 лв. за месец март.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИЗПРЕВАРВА ЕДИНСТВЕНО СИЛИСТРА, КЪДЕТО ДОХОДИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ ПРЕЗ ЯНУАРИ СА БИЛИ 1151 ЛВ., ТЕЗИ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ СА 1134, А ПРЕЗ МАРТ – 1197.

Областта ни се намира в средата на таблицата спрямо цялата страна. С най-високи доходи са столичани, където заплатата надхвърля 2000 лв. Най-ниски са доходите в Кърджали.

В същото време търновци са убедени, че конкретно в старата столица цените на стоки и услуги продължават да са по-високи от тези в други райони. Особено скъпо е в ресторантите и другите заведения за хранене. Там цените са завишени заради постоянния туристопоток. Отскоро в социалните мрежи върви и шарж, в който хората се успокояват шеговито, че на морето им се вижда евтино, защото са свикнали с високите цени в старата столица.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.