Партиите не се спогодиха за състава на Районната избирателна комисия

ЦИК ще подреди предложенията служебно

Представителите на политическите партии и коалиции за пореден път не успяха да се разберат за състава на Районната избирателна комисия и ще се наложи ЦИК да подреди служебно предложените имена.

Консултациите бяха водени от новоназначения областен управител инж. Георги Гугучков, който призова за консенсус между политическите сили.

От „Продължаваме промяната“ имаха право да предложат четири имена според квотното разпределение. Те изявиха желание да получат председател на комисията в лицето на Николай Илиев. За членове предложиха Йоана Иванова, Пламен Костадинов и Григор Григоров. ГЕРБ този път не настояваха за председателското място и директно направиха предложение за зам.-председател, като предложиха това да бъде Силвия Дечева. За членове те посочиха Николина Митева и Десислава Йонкова.

От „Движението за права и свободи“ поискаха секретарското място и предложиха за поста Диана Петрова, а за член на комисията издигнаха Благой Златанов. Представителите на „БСП за България“ обаче също поискаха да имат секретар в РИК и излъчиха за поста Ирена Стасинопулу.

Второто зам. председателско място беше поискано от ИТН, а за него те предложиха Цветомира Йорданова- Атанасова. „Демократична България“ поискаха член на комисията да бъде Сева Памукчиева.

Изненадващо, от „Възраждане“, които имат само един представител в РИК, настояха за председателското място в лицето на Малина Николова-Янчева.

До консенсус за позициите на председател и секретар обаче не се стигна, въпреки че областният управител инж. Гугучков даде почивка за евентуални преговори между представителите на партиите. След възобновяване на консултациите „Продължаваме промяната“ и „Възраждане“ бяха категорични, че няма да отстъпят. На това мнение бяха и желаещите секретарското място в лицето на ДПС и „БСП за България“.

В същото време „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ бяха категорични, че за секретар трябва да бъде излъчен кандидатът на „БСП за България“ Ирена Стасинопулу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.