Старец подпали къщата си от любовна мъка

Преди да предизвика огнения ад,  изоставеният дядо изрязал всички дървета в имота си и разполовил с флекс електроуредите в жилището

Старец е подпалил къщата си и стопанска постройка от любовна мъка. Драмата се разиграла около 1 часа на 9 август в лясковското село Джулюница.
В драматичната нощ местни жители забелязали огнено зарево и подали сигнал на телефон 112. На място пристигнали огнеборци, които установили, че в жилището има човек.
79-годишният стопанин обаче категорично отказвал да напусне горящия дом. Наложило се да бъде алармирана полицията и обитателят на къщата бил изведен принудително. „Не гасете! Оставете всичко да изгори до основи!“, крещял възрастният мъж към спасителните екипи.
След като пламъците били потушени, полицаите и пожарникарите установили, че дядото от дълго време е планирал да изпепели имота. В продължение на дни явно се е подготвял за пъкленото дело, защото се оказало, че помещенията са обилно поляти с бензин, а в жилището били открити и три факли. Обстановката в дома се оказала зловеща. С флекс старецът бил разрязал наполовина всички електроуреди. Върху мебелите пък бил написал завещание. С остър предмет имало издълбани надписи с конкретно посочени суми за разноски по погребението му, които включвали плащане на поп, ковчег, гроб и др. Стопанинът дори посочвал и къде точно стоят спестяванията му. В жилището имало столевки, на които незнайно защо дядото бил изрязал серийните номера.
„Човекът е много конфликтен. От известно време обаче съвсем не беше на себе си. Преди година и половина жена му не можа да го изтърпи и замина да живее в София. Старецът особняк остана сам и съвсем полудя. Изряза с резачка до едно дърветата в двора си. Затри всичко, което е градено с десетилетия в имота. Непрекъснато обикаляше из селото и се заканваше, че ще подпали къщата и ще се самоубие с ток. След пожара в една от стаите са открити оголени жици, с които вероятно е смятал да посегне на живота си“, разказват потресени жители на Джулюница.
Агресивният мъж незабавно е настанен за лечение в Държавната психиатрична болница в с. Церова кория. По случая е започнато досъдебно производство.
Служители на полицейското управление в Горна Оряховица разследват и втори палеж в Джулюница. Автор на злодеянието се оказал 73-годишен местен жител, който подпалил бали с люцерна. Сигнал за случая е получен на 8 август около 22,00 ч. В хода на разследването е установено, че огънят е унищожил 100 бали. Пироманът е задържан за 24 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Веселина АНГЕЛОВА

/снимката е илюстративна/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.