Водещи новиниЗдраве

Желаещи да отслабват изчерпаха от аптеките ценно лекарство за диабетици

Фармацевтите предупреждават, че препаратът носи рискове, ако се употребява самоволно

ВСЕ ПО-ТРУДНО СТАВА ЗА АПТЕКИТЕ В ОБЛАСТТА ДА ОСИГУРЯТ КОЛИЧЕСТВА ОТ ЦЕННО ЛЕКАРСТВО ЗА ДИАБЕТИЦИ, КОЕТО ПОВЛИЯВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЛАГОПРИЯТНО ЗАХАРНАТА БОЛЕСТ. Причината за дефицита на медикамента е свободната му употреба за отслабване. По думите на собственика на верига аптеки „Асклепий“ в старата столица Стефан Згурев са налице нерегулярни доставки на препарата към региона от софийските складове именно заради злоупотребата с лекарството. Той обясни, че медикаментът следва да се прилага само след назначаване от специалист и в неговите обекти се продава единствено при представяне на рецепта.

Лекарството представлява инжекционен разтвор, който се поставя веднъж седмично в областта на корема.

„В България този продукт не е регистриран като препарат за отслабване. Като такъв е вписан в САЩ, и то в по-висока доза. Употребата му, без да е предписано от лекар, води след себе си нежелани реакции – хипогликемия, световъртеж, стомашно-чревни оплаквания и т.н.“, обясни Згурев.

Той допълни, че недостигът се обуславя и от нарастващия брой болни от диабет. Уточни, че за съжаление, всеки трети у нас е със захарна болест и прилаганата с години терапия прави пациентите резистентни към редица медикаменти. Затова и все повече диагностицирани се обръщат именно към това лекарство, насочени от ендрокринолозите, които следят състоянието им.

„Препаратът се покрива изцяло от Здравната каса. Струва около 180 лв. Ефективността му е много висока и спирането на лечението с него крие сериозни рискове за пациентите“, подчерта Згурев.

Собственикът на верига аптеки „Асклепий“ изрази надежда, че скоро доставките ще бъдат възстановени в нормалния си ритъм и интересът към инжекционния разтвор като метод за отслабване ще отмине, също както безразсъдното презапасяване с антибиотици и имуностимуланти в началото на пандемията.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

One thought on “Желаещи да отслабват изчерпаха от аптеките ценно лекарство за диабетици

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *