Дъждовната вода навсякъде на планетата е неподходяща за пиене, установи изследване

Дъждовната вода на Земята е неподходяща за пиене заради наличието в нея на токсични химикали над допустимите норми, съобщи АФП, като цитира резултати от изследване на учени от университета на Стокхолм.

„Няма място на Земята, на което дъждовната вода да е годна за пиене според данните, които сме използвали“, каза за АФП Йън Казънс, преподавател в университета и ръководител на изследването, публикувано в специализираното издание „Енвайрънментал сайънс енд текнолъджи“.

Екипът му е използвал данни, събрани след 2010 г. и е установил, че „дори в Антрактика и на Тибетското плато съдържанието в дъждовната вода е над нивата, препоръчани от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ“, добави той.

В тези два региона, обикновено смятани за девствени, нивата на пер- и полифлуороалкилирани вещества са 14 пъти над препоръките на американската агенция за питейна вода.

Тези вещества, известни като „вечни химикали“ заради бавното си разграждане, се съдържат в опаковки, шампоани и декоративна козметика и са проникнали така дълбоко в околната среда, че се съдържат вече дори във водата и въздуха.
Веднъж попаднали в човешкия организъм, те се натрупват и според някои изследвания влияят на плодовитостта и на развитието на ембрионите, могат да увеличат риска от затлъстяване, развитие на някои видове рак, повишаване на холестерола.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.