Концерти, състезания и 3D мапинг на монумента Бузлуджа очакват гостите на фестивала „Open Buzludzha 2022“

Второто издание на фестивала “Open Buzludzha” ще се състои на 19, 20 и 21 август и ще представи над 70 музиканти на три сцени, както и богата културна програма. Това съобщават от фондация „Проект Бузлуджа“, които са организатори на фестивала, съвместно с Община Казанлък, “Bar Dak” и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“. Тази година събитието е под мотото „Ти си ключът. Отвори Бузлуджа“ и целта е набиране на средства за обезопасяване на монумента и отварянето му за посетители.

Основната сцена се намира в подножието на монумента на поляната при хижа Бузлуджа. На нея ще звучат 20 групи, сред които „Керана и Космонавтите“, „Уикеда“, „P.I.F“, „Cool Den“, „Спални места“ и други, а Държавната опера – Стара Загора ще закрие фестивала с джаз спектакъл. На втора сцена в гората „Forest Stage“ ще звучи музика на 20 диджеи в стил „Drum & Bass“, посочват организаторите.

За пръв път ще бъде организирана сцена пред самия монумент „Monument Stage“, която ще събере още 21 музикални артисти. Те ще забавляват публиката с DJ сетове в богата палитра от стилове – „deep tech“, „tech house“, „techno“, „breakbeat“ и „electro“, организирани от Благовест Пешев, Fey.

Тази сцена е именно на фона на паметника Бузлуджа, който ще бъде осветен за пръв път със статична 3D мапинг проекция, посочват организаторите. Артистите от MP-STUDIO са създали светлинни творби, вдъхновени от уникалността на мястото и от каузата на събитието. „Въпреки своя опит в над 20 държави и реализираните повече от 450 проекта, те споделят нетърпението си да осветят една от най-вълнуващите сгради в Европа“, коментират от фондация „Проект Бузлуджа“.

Освен музика и светлинни прожекции вечер, фестивалът предлага пъстра дневна програма, в която ще има лекции и работилници, планински походи, туристически разходки, състезания по бягане и ориентиране, “treasure hunt” и още много други любопитни активности, коментират организаторите. Сред тях са радио-балетът „Нонумент“, работилница „Цианотипия“, мастърклас „Музикално продуциране“ с Ивелин Матеев и други.

Организаторите предупреждават, че местата хижите и хотелите около паметника са вече запълнени, но посетителите могат да нощуват в Казанлък. От града има осигурена автобусна линия, чието разписание е съобразено с пристигащите влакове от София и Бургас. Всеки посетител на фестивала може да къмпингува в своя палатка или кемпер без допълнително заплащане, добавят от фондация „Проект Бузлуджа“.

Всички, които закупят билети в предварителна продажба, могат да се възползват от промоционална цена, напомнят организаторите.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.