Свищов е в очакване на фестивала „Реката“

От 12 до 14 август в Свищов ще се проведе седмото издание на ежегодния фестивал „Реката“. Организаторите на лятното културно събитие за малки и големи от сдружение „Рисувай с нас“ отново предлагат много игри и забавления, прожекции на филми, изложби и художествени работилници.

Програмата на фестивала започва на 11 август, четвъртък, като от 18,30 часа в кинозалата на читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ ще бъде показан документалният филм „Кавал парк“. Той е за невероятната история на един американец от руски произход, дошъл в България твърде млад, за да знае къде и какво ще срещне тук. Но ще си си тръгне няколко години по-късно с любовта към България и българите, която носи до последно в себе си и във всичко, което прави до края на живота си отвъд Океана.

На следващия ден, 12 август, от 19 часа е откриването на фотоизложба в памет на д-р Иван Динков „Да събираш миналото“. За свищовлии името му е синоним на съхранител и радетел на историческата памет на дунавския град. Любовта му към историята на Свищов го кара да събере забележителен архив от снимки и картички от началото на миналия век. Изложбата ще представи непубликувани досега кадри, които ще бъдат изложени на подпорната стена пред църквата „Св. Димитър“ в местността Калето. В 20,30 часа е официалното откриване на фестивала „Реката“ пред ректората на Стопанска академия. Ще има лятно кино, разхладителни напитки и пуканки.

В събота, 13 август, всички планирани събития отново ще са пред академията. Жителите и гостите на Свищов ги очакват маси със занаятчийски продукти, детски кът, игри, фотокабинка, рисунка на лице и други забавления. А в 12 часа е представянето на детската книга „За майстора на цветовете“ за великия български художник Владимир Димитров – Майстора и художествена работилница с авторката Кристина Тужарова. От 14 часа същия ден е работилницата по цианотипия за младежи. Цианотипията (от старогръцки κυάνεος – kuáneos – „тъмносин“, + τύπος – túpos – „белег, отпечатък“) е стар фотографски процес, открит през 1842 г., който се е използвал за икономично монохромно отпечатване на документи и чертежи. Популярното му наименование е блупринт (син отпечатък) поради силната синя тоналност на получените изображения. Експонацията е контактна и се извършва под лъчите на слънцето за около 8 минути, след което изображението се фиксира с вода и съхне. По време на уъркшопа ще можете да направите фотограма – изображение без фотоапарат с пресни или хербаризирани растения или плоски предмети, шаблони, рисунки, или да отпечатате фотография – да заснемете някакъв обект или (авто)портрет сами или да донесете любима снимка, която да превърнете в негатив, а после да отпечатате като монохромно изображение.

Работилницата е безопасна и подходяща за деца над 8 години.

От 18 часа е художествената работилница за възрастни „Рисуване и вино“, от 19,30 часа е музикалната вечер под надслов „Свищовски серенади“.

Фестивалът завършва в неделя, 14 август, като от 10 часа в салона на читалището е шоу-театърът „Фокуси в куфар“ – представление на Шуменския драматично-куклен театър „Васил Друмев“. В 11,30 часа е малката градска разходка с чаено матине „В обувките на дарителите“ в Търговската гимназия, а вечерта от 19,30 часа – музикалната вечер „Градска олелия“ пред факултетския корпус на Стопанска академия.

Организаторите канят всички да преживеят няколко неповторими дни с фестивала „Реката“ в Свищов.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.