Влизаме в автобус, аптека, болница и социални заведения само с предпазни маски за лице

ВРЪЩАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО НОСЕНЕ НА ПРЕДПАЗНИ МАСКИ, когато посещаваме лечебни и социални заведения, возим се в градския транспорт и пазаруваме в аптека и оптика. Това гласи последната заповед на служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев. Новите ограничителни мерки влизат в сила от 11 август. Изключение от изискването се допуска за деца до 6-годишна възраст.

Въвеждането на рестрикциите е обусловено от нарастващия брой болни от COVID-19 и с цел уеднаквяване на противоепидемичните мерки в страната.

В заповедта е посочено също, че работодателите са длъжни да организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения – редовно проветряване, дезинфекция, недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести и инструктаж за правилна хигиена. Отново се препоръчва преминаване на труд в дистанционна форма или при работно време с променливи граници.

В яслите и детските градини пък започва засилен сутрешен филтър за недопускане на малчугани с клинични симптоми на COVID-19 и други заразни болести. Ежедневен филтър е задължителен и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни с цел недопускането на потребители и персонал с признаци на инфекцията.

За миналата седмица в областта бяха диагностицирани с коронавирус над 200 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.