Младоженци дариха пари от сватбата си за украинските бежанци у нас

Маргарита и Осман Явуз предоставят и скромната си вила край Лясковец за семейство на мигранти

1250 ЛВ. ДАРИХА ПО СМЕТКАТА НА БЧК ЗА ПОДСЛОНЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ УКРАИНЦИ МАРГАРИТА И ОСМАН ЯВУЗ. Двамата се венчали преди месец, но едва сега определели конкретната кауза, която да подкрепят. Парите събрали, след като преди сватбата призовали гостите да не носят букети, а да отделят сумата за цветя за благотворителност. Двойката живее във Великобритания, но често пътува до Велико Търново, откъдето е родом Маргарита. Именно в старата столица те се запознали по време на следването си във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. 26-годишната жена е християнка, а съпругът й – мюсюлманин. Въпреки че изповядват различни религии, те споделят общи ценности и вярвания, според които всеки човек е длъжен да помага на хора в нужда. Така и се спрели на инициативата да подкрепят украинските бежанци.

Младоженците се колебаели между това да дарят сумата за закупуване на нови играчки в детски градини в старата столица, за фиданки, с които да се направи залесяване в региона, и за общинския приют за кучета край Шемшево. Тържеството се провело в голям ресторант в Разград, откъдето е семейството на младоженеца.

„Обсъдихме темата и стигнахме до заключението, че всяка една от тези каузи може да изчака и все пак не сме се отказали от тях. Имаме планове да продължим да даряваме. Вярваме, че тези добри дела в началото на съвместния ни живот ще ни се върнат под формата на щастие, хармония и мир“, споделя Маргарита.

26-годишната търновка допълни, че е собственик на малка къща в лясковското село Добри дял, която, макар че е стара, е годна за живеене. В постройката има всичко необходимо за пълноценно обитаване и затова младоженците решили да я дадат за безплатно ползване от украинско семейство. Използвали нашумелите Фейсбук групи за помощ на мигранти, където всеки може да публикува снимки на своя имот и телефон за връзка.

„Знаем какво е да попаднеш в чужда страна, където не познаваш никого. Ние с Осман също сме били в тази ситуация, когато дойдохме във Великобритания. За наше съжаление, на Острова никой не ни подаде ръка и беше трудно да се адаптираме в новата обстановка“, разказа търновката.

Младата жена сподели, че със съпруга си са заедно от 6 години и са преживели много трудности. Именно тези перипетии укрепили любовта им и ги направили по-сплотени.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Младоженци дариха пари от сватбата си за украинските бежанци у нас

  • 11.08.2022 в 17:39
    Permalink

    Браво на тези млади одобри хора за жеста! Особено на фона на агресивната русофилия и откровена простотия у нас …

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.