50 000 лв. са вложени в обновлението на Клуба на културните дейци досега

На финал е ремонтът на занемарения бивш Клуб на културните дейци във Велико Търново, а на 19 август обновеният първи етаж на сградата с богата история ще бъде официално открит, каза за „Борба“ Галин Попов – съосновател на социалното и културно пространство ТАМ. Първата зала и дворът са вече готови да бъдат използвани за мероприятия. В момента се прави озвучаване, което ще е нужно за събитията. До края на годината се очаква всички ремонти да приключат. „Намерили сме подходящи мебели, които много лесно могат да се преместват от градината в междинното пространство или вътре в залата. Интериорът също ще се сменя според нуждите. Целта ни е не всичко да приключи с края на събитието, а хората да не бързат да си ходят и да остават, да разговарят, да обменят и споделят идеи. Ще стартираме клубове по интереси, искаме да възстановим и Философския клуб, да има езикови клубове – например на немскоговорящите или на говорещите френски език“, сподели Галин Попов.

Отсега се знае, че програмата до края на годината е много богата. Освен събитията, които вървят с резидентите, работещите с архива на КДК, има гостуващи театри, концерти с български и международни участници.

Младите ентусиасти от центъра на култура и социални събития ТАМ наеха първия етаж и градината на емблематичната сграда от Община Велико Търново през 2021 г. и веднага разбуниха духовете. Макар че идеята им е да възродят мястото. Имаше и съпротива, особено сред тези, които имат лични спомени оттук или са били свързани с него. Питам Галин усеща ли да има промяна в настроенията, приемат ли търновци. „Това беше много странно – тази съпротива, защото в нея нямаше диалог. Беше под формата на няколко Фейсбук поста и подписка, която аз никога не съм виждал. Тогава нямаше желание от страна на тези хора да говорят с нас. Но какво се случи… Един от подписалите се дойде в клуба, говорихме си поне два часа и накрая заяви, че като се запознал с нас и е видял какво правим, се оказва, че малко прибързано е подписал. Аз съм сигурен, че с времето великотърновци ще разберат, че не сме взели КДК за лошо, нито с идеята да затрием паметта на това място. Ние сме отделили една година време с изследователи, артисти, които да работят тук и да възродят дейността. Продължаваме напред, но искаме това, което сме направили, да бъде разглеждано като един исторически процес на сградата и направеното в миналото да бъде запазено като спомен.

50 000 лв. досега са вложени в обновяването на бившия Клуб на културните дейци, по-голямата част са изцяло от дарения. Климатизацията на залите и част от парите за звуковото оборудване са средства от Национален фонд „Култура“. „Ние умишлено сме взели решение да не търсим повече пари от институции, защото за нас е много важно да извървим от А до Я един процес на създаване на това място. Искаме хората да знаят, че като са заедно, обединени, могат да направят нещо голямо. А и като си говорим за свободната сцена, гражданите искат да правят неща, които им харесват. Много е трудно институциите да припознават идеята на всеки от нас, а като се самоорганизираме и направим нещо стойностно и общността има нужда от него, те сами се обръщат към нас да ни окажат помощ“, коментира още Галин Попов.

Все още клубът се нуждае от сценично осветление, трябва да се доизплатят озвучителните уредби, които са скъпи, но поръчаната саундсистема е професионална, за да има добре оборудвана сграда в града. Младежите искат да закупят и мощен видеопроектор и видеоекран, които освен в самото пространство да могат да се ползват и от други организации и за външни събития.

Иначе покривът на сградата на КДК е в много лошо състояние и въпреки че не е ангажимент на ТАМ, младите хора са инвестирали немалко пари в него, поне за частична поддръжка. Те смятат да възстановят разговора с Общината и да поискат да използват и другите пространства, на горния етаж. Сградата има нужда от инвестиция и тя трябва да бъде направена от някого, заключи Галин Попов.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.