Час при доктора. Д-р Асен Меджидиев: „Хремата е симптом на намален имунитет“

„Борба“ възстановява своята здравна рубрика „Час при доктора“, в която ще ви срещаме със специалисти от различни области на медицината. В специализираната страница ще научавате както регионални, така и световни здравни новини, тенденции в здравеопазването и технологиите, съвети за здраве и профилактика и мн. др. Имате възможност да задавате конкретни въпроси, които ще бъдат отправени към медици от съответната област, и техните отговори ще бъдат публикувани. Запитвания, предложения и идеи може да изпращате на имейл [email protected]

Д-р Асен Меджидиев е сред най-добрите специалисти у нас по ушно-гърлени болести. Той е възпитаник на Висшия медицински институт в София, където се дипломира през 1994 г. Стартира кариерата си като лекар ординатор в Отделение по белодробни болести на Пета градска болница в столицата. В периода 1995 г. – 2011 г. е УНГ специалист и бронхоскопист към Клиника по оториноларингология и лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ „Св. Анна“. През 2002 г. д-р Меджидиев придобива специалност по ушно-носно-гърлени болести, а три години по-късно, през 2005 г. и специалност по отоневрология. От началото на 2011 г. става част от екипа на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и оглавява Отделението по УНГ болести на лечебното заведение.

Д-р Асен Меджидиев има редица публикации на тема УНГ и бронхология в български и международни издания. Взима участие във форуми и конгреси в страната и чужбина. От 2018 г. д-р Меджидиев е председател на Столична лекарска колегия към Български лекарски съюз. Той е създател на програмата „Детско здраве“, в рамките на която медикът и още 10 негови колеги прегледаха безплатно 350 деца в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ в края на юли. Преди седмица д-р Меджидиев бе назначен от президента Румен Радев за служебен здравен министър.

За своята 26-годишна практика като специалист по оториноларингология д-р Меджидиев посочва като най-чест УНГ проблем при малчуганите от 3- до 9-годишна възраст увеличена трета сливица. Състоянието се нарича още „аденоидна вегетация“ и представлява уголемяване на фарингеалната сливица, разположена в носоглътката, в свода и отчасти на задната стена на глътката.

„Проблемът предизвиква обструкции на горните дихателни пътища, а оттам често се получават хреми, възпалителни заболявания и ларингити. Важно е навреме да се диагностицира, за да се приложат минимални локални средства и да се избегне последният етап от лечението – оперативна намеса“, обясни служебният здравен министър.

Симптомите на увеличената трета сливица са затруднено носно дишане, перманентното поемане на въздух през устата, съпроводено от нарушение на храненето и хъркане. Възможно е също говорът на детето да стане гъгнив и често то да стои с отворена уста.

Другият чест проблем при малките пациенти е хроничният ринит. Той може да се обостри през летния сезон заради употребата на климатици. Д-р Меджидиев съветва за разумно използване на охладителните електроуреди, тъй като могат да навредят на ушно-гърленото здраве.

„С климатиците трябва да бъдем изключително внимателни, тъй като в затворени помещения тяхната дейност вдига замърсяванията и праха от пода, вкарва ги в циркулация и ги поемаме в дихателните пътища. Трябва често да се проветряват стаите, за да се избегне това. Рязката промяна от гореща на ниска температура също не е за предпочитане. Най-разумно би било в помещенията да се поддържа 23 градуса“, заяви той.

Медикът уточни, че причините за запушване на носа могат да са най-разнообразни – вирусни и бактериални заболявания, алергии, трета сливица, изкривяване на носната преграда и т.н. За съжаление, няма общ медикамент, който да се справи с това състояние.

„При продължително запушване на носа е необходимо да преминете преглед при специалист. Самолечението с капки, съдържащи ксилометазолин, не бива да продължава повече от 7 дни, защото води до привикване и хипертрофия на лигавицата. Носът и носната лигавица са филтър на въздуха и предпазват от попадане на външни инфекции. Нормално е да има частични запушвания дори без патология“, обяснява д-р Меджидиев.

По думите му има връзка между хремата и намаления имунитет, тъй като слабата защита на организма кара всички органи в тялото да страдат.

Специалистът изтъкна, че не се наблюдава увеличение на онкологични УНГ заболявания при децата. Все пак подчерта, че не бива да се пренебрегват профилактичните прегледи и скрининги, тъй като над 50 процента от ранно диагностицираните успяват да преборят туморните образувания.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.