Държавата е дала 47 000 лева на Областната управа във Велико Търново за техническото осигуряване на изборите

„Ще бъде направено всичко необходимо да се минимизира купеният и манипулиран вот“, заяви губернаторът инж.Георги Гугучков

Държавата е предоставила 47 000 лева на Областната управа във Велико Търново за техническото осигуряване на предстоящите парламентарни избори.
„Още през следващата седмица ще посетя всяка една от общините в региона, защото основната дейност по време на изборите, се извършва от общинските администрации. Ще разговарям и със секретарите на общини, те са „моторът“ по време на вота. Ще направим всичко необходимо, за да може всеки гражданин да успее да упражни правото си да гласува. Ще бъдат осигурени и необходимия брой машини, както и хартиени бюлетини. Ще бъдат взети мерки да се минимизира купения и манипулирания вот“, увери инж.Гугучков.
За това губернаторът предвижда регулярни срещи с директора на ОДМВР-Велико Търново, както и с полицейските началници в отделните общини в областта.
„Вече имам наблюдения и опит от проведените избори миналата година и разполагам с много информация. Чрез администрацията на местно ниво с „меки ръкавици“ се подсказва на служителите как да гласуват „правилно“. Гражданите пък се страхуват да подават сигнали за нарушения. Обръщаме внимание и на всеки устен сигнал, но хората трябва да знаят, че когато алармират писмено за злоупотреби, сигналите стигат до Прокуратурата. Има две-три институции в региона, които са пример как се упражнява контролиран вот. Ще споделя наличната информация с ръководството на ОДМВР. Контролираният вот не е патент на една партия“, увери инж.Гугучков.
Той допълни, че е доволен от работата си с общинските кметове на предходните избори, както и от състава на РИК под ръководството на Николай Илиев. До събота трябва да е ясен състава на новата Регионална избирателна комисия.
„Планирам във вторник да проведа среща с четирима регионални ръководители на институции. Ще възложа всеки месец да се извършват проверки, а протоколите с резултатите от инспекциите, ще се погрижа да стигнат до цялата общественост“, обяви инж.Гугучков, но отказа да назове кои директори имам предвид и какви дейности ще касаят въпросните проверки.
След като той вече беше няколко месеца начело на Областната администрация във Велико Търново преди сформирането на коалиционното правителство, инж.Георги Гугучков изтъкна, че е запознат със съществените проблеми в региона. Сред тях е безводието, което тормози над 20 населени места в областта.
„Ще продължа да работя по инициативата, която подхвана досегашният областен управител Людмила Илиева и язовир „Ал.Стамболийски“ да се използва за питейни нужди. Идеята е от преди 5-6 години, но трябва да бъде доразработена, защото ще реши водната криза в региона. Това обаче ще коства 10 години и 2 млрд.лева“, коментира инж.Гугучков.
Той призна, че има 2-3 основни проблема, които касаят всички селища, които страдат от безводие, но за съжаление това лято няма как да бъдат решени. Те се свеждат до водоизточника, довеждащата до дадено селище водопроводна мрежа и вътрешната ВиК-мрежа.
„Великотърновска област е облагодетелствана с наличието на язовир „Йовковци“, който захранва с питейна вода голяма част от региона. Има селища обаче, които черпят вода от собствени водоизточници-кладенци. Има начини да се излезе от тази криза като единият от тях е да се направят нови сондажи, както и да се пусне вода по напоителните канали, за да се захранят с вода кладенците“, обясни инж.Гугучков.
Той е категоричен, че е намерено решение и за водния проблем на великотърновското село Ресен. Има разработен проект, нужни са около 1 млн.лева и за два месеца неуредиците могат да бъдат отстранени.
В заключение инж.Георги Гугучков заяви, че ще работи с двамата заместници, назначени от Людмила Илиева-Огнян Стоянов и доц. Соня Будева, както и с гл.секретар доц.д-р Цанко Стефанов.
„Приемам администрацията такава, каквато моят предшественик я е създал. Хората, с които ще организирам предстоящите избори са нови, но ще се справим!“, подчерта инж.Георги Гугучков.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-авторът

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.