Инфекциите по време на бременност вероятно увеличават риска от депресия и аутизъм при детето

Колкото и странно да звучи, нещо толкова просто, като инфекция на пикочните пътища, може да увеличи за в бъдеще риска от депресия и аутизъм при нероденото дете. Това сочат данните на ново изследване, публикувано в JAMA Psychiatry и обхванало 1,8 млн. деца, родени в Швеция в периода 1973 – 2014 г.

Не за първи път психически проблеми (като депресия) и разстройства на невроразвитието (аутизъм) се свързват със състояния в утробата. В миналото учените откриха връзка между сезона на раждане (а, по-късно – и инфлуенца при майката) с шизофрения. По-късни изследвания обаче довеждат до смесени резултати в това отношение. Предишно проучване открива и връзки между конкретни инфекции (цитомегаловирус и херпес) и определени психиатрични проблеми.

Ефектът на по-често срещаните инфекции върху мозъка на нероденото дете (по думите на авторите на изследването) е все още непроучен феномен. Ето те са решили да се захванат именно с него. Екипът от Университета на Гьотеборг, Швеция проследява здравето на стотици хиляди шведи до 2014 г. По това време най-възрастният участник е бил на 41 години.

Абстрахирайки се от ефектите, които годината на раждане, възрастта на майката и нейното здраве и лайфстайл (пушене и диабет) имат като цяло, учените откриват 79 процента по-висок риск в развиването на аутизъм и 24 процента по-висок риск за депресия при онези хора, чийто майки са били приети за лечение на инфекция по време на бременността. Нещо повече – няма значение каква е била самата инфекция (сепсис, инфлуенца, пневмония, менингит или нещо дребно като инфекция на пикочните пътища).

Авторите обаче не откриват връзка между тези инфекции и развитието на биполярно разстройство или психози (например шизофрения).

Въпреки че изследването открива значителна корелация, то не обяснява защо тя въобще съществува. Екипът обаче насочва вниманието ни към друго проучване (при мишки), което открива, че инфекциите и възпаленията при майката засягат производството на серотонин в плацентата и серотонергичното невронно развитие в зародиша. Те подозират, че определени възпалителни протеини могат да променят генната експресия в мозъчните клетки на зародиша.

Какъв е съветът към бъдещите майки?

„Резултатите показват, че е нужно да се предпазват колкото се може повече от потенциални инфекции по време на бременност. Например като се ваксинират против грип“, коментира Верена Сенгпийл, водещият автор на проучването.

Източнищ: Обекти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.