Река Янтра в старата столица побеля от мъртва риба

При масов мор досега от РИОСВ така и не откриха промишлено замърсяване

НА ПОВЪРХНОСТТА НА РЕКА ЯНТРА В РАЙОНА НА ПАМЕТНИКА „АСЕНЕВЦИ“ И КРАЙ УЛИЦА „ГУРКО“ ИЗПЛУВАХА МНОЖЕСТВО МЪРТВИ РИБИ. На масовия мор на водните видове се натъкнаха живущите в близост в сряда сутринта, които сигнализираха „Борба“ и ни изпратиха снимки. По думите им хрилните, които са обърнали корем, са както малки, така и по-възрастни екземпляри.

Местните са озадачени от масовия мор и не могат да си обяснят причината. Според тях обичайното основание при такива ситуации, което изтъкват от РИОСВ – липсата на кислород вследствие на жегата, не е логично в случая, тъй като в сряда температурите са значително по-поносими. Предполагат, че става дума за промишлено замърсяване.

Живущите в района настояват РИОСВ да се самосезира и да направи всичко необходимо за установяване на причината за множеството мъртви риби. Въпреки това хората не залагат големи надежди, тъй като при последните обследвания на водоеми с мор на риба през юли – на Янтра в село Върбица в община Горна Оряховица и при Белица – Дебелец, отново не бе доказано промишлено замърсяване.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Река Янтра в старата столица побеля от мъртва риба

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.