ВиК неволите не спират! Безводие мъчи Горна и Долна Липница, в областния град върви петиция „Велико Търново си иска водата“

Павликенските села Горна и Долна Липница протестираха в края на юли заради мъчещото ги безводие, но на подадените жалби към „ВиК Йовковци“ реакция няма. Никой от водното дружество не е отговорил и откога не са чистени тръбите от наслагвания и водорасли на големия каптаж на Долна Липница. Ивайло Иванов, жител на селото, проявил самоинициатива и решил сам да провери какво е състоянието на водоизточниците и санитарните зони и навсякъде се натъкнал на грозна картина. Лекото външно освежаване не решавало проблема. А той помни как някога навсякъде в санитарните зони тревата била окосена, а самите те оградени. „Санитарно-охранителната зона на язовир „Йовковци“ я пазят с въоръжена охрана, поставена при Къпиновския водопад. Тази на с. Долна Липница дори не е почистена, а дупката на каптажа безвъзмездно я пазят осите. Отделно, каптажът не е чистен, откакто е затворен отвътре. Това е безобразие и престъпна безотговорност“, коментира възмутено той за в. „Борба“. В селото се събира подписка, има и петиция в електронен вид.

 

28 ВИК РЕМОНТИ ЗА МЕСЕЦ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

В същото време великотърновката Маргарита Радославова създаде петиция в социалните мрежи под надслов „Велико Търново си иска водата“. Целта й е гражданите на старата столица да научат по какъв начин, чрез какви ремонти и на кои райони във Велико Търново се осигурява качествено водоснабдяване, което не се влияе от непрекъснатите ремонти на мрежата. Въпросите са реакция към междинния отчет на „ВиК Йовковци“ от 30 септември м. г., в който се посочва, че дружеството е реализирало действия по осигуряването на „надеждно и качествено водоподаване за населението и обществените потребители към населените места“. „Само за месец юли 2022 г. „ВиК Йовковци“ обявява на страницата си 28 аварийни ремонта, като за „отстраняване“ на проблемите спира водоподаването на цели райони в града и областта. Това е авариен ремонт почти всеки ден“, пише Радославова. А цената на кубик вода въпреки некачественото обслужване се повиши с повече от 1 лев и сега плащаме 3,46 лв. с ДДС. „Ние, гражданите на Велико Търново и областта, държим да получаваме вода за тези пари, а не аварии“, се казва в петицията. И тъй като 51% от „ВиК Йовковци“ е държавна собственост, в документа се настоява регионалното министерство да осигури средства за подмяна на остарялата водопроводна мрежа, дори за отстраняване на аварии, за планови ремонти и т. н. В петицията се иска и отчет към гражданството къде се разходват парите, които дружеството е получило като финансиране от държавата или извършени търговски сделки от 30 септември 2021 г. до 8 август 2022 г. „Искаме да получим отговор на въпроса предвидена ли е и в какъв размер сума за реалното ремонтиране и подмяна на водопреносната мрежа, като основна цел на „ВиК Йовковци“. В 21-ви век, в европейска държава и столица на културата е недопустимо да се спира водоподаването почти всеки ден“, продължава Маргарита Радославова. Тя припомня и за пословичните и постоянни аварии на улиците „Мармарлийска“ и „Мизия“ в центъра на Велико Търново, като настоява за цялостен ремонт на водопроводната мрежа по тях.

„Чрез непрекъснатите аварийни ремонти се губи много повече питейна вода, време, труд и средства. Това, което искаме, е да живеем нормално в старата столица, а не да газим във вода и да сме жадни“, се казва още в петицията. Десетки жители на Велико Търново вече са я подписали.

Ана РАЙКОВСКА

3 thoughts on “ВиК неволите не спират! Безводие мъчи Горна и Долна Липница, в областния град върви петиция „Велико Търново си иска водата“

 • 12.08.2022 в 17:58
  Permalink

  Дoйде часът това престъпно отношение на инстанциите към населението да бъде спряно !!!

  Отговор
 • 12.08.2022 в 18:09
  Permalink

  Приветствам младите хора, предприели сериозни и бързи действия за отсраняване на тежкия дългогодишен проблем! Безотговорното и подсъдимо отношение ще бъде стопирано !!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.