Политическият психолог д-р Иван К. Иванов: „Във Великотърновска област няколко партии могат да „разменят“ мандати“

В БЪЛГАРИЯ, КАКТО И В IV МИР ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕДСТОЯТ ЧЕТВЪРТИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ В РАМКИТЕ НА ГОДИНА И ПОЛОВИНА. Погледнато отстрани, това е парадокс и нещо нетипично, но всъщност е нормално, защото в българската, а и в старопрестолната политика съществуват няколко устойчиви илюзии, които можем да определим като политически синдроми, твърди д-р Иван К. Иванов, ръководител магистърска програма по политическа психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, народен представител от региона в 43-тото НС.

Според него синдромът „Питър Пан“ описва политици, които не могат да узреят за важността на управленската задача, заради която са избрани, и впоследствие регресират до детски състояния. В последното управление (кабинета „Петков“), ИТН сякаш зарази ПП с подобна детска незрялост и в крайна сметка тяхната инфантилна дрязга позволи на опозицията да отстрани коалицията от властта. Освен това след падане на правителството чрез вот на недоверие е реалистично да очакваме отлив на избиратели от управляващите партии, което ме кара да мисля, че ПП няма да спечелят предстоящите избори, а ИТН почти нямат шанс за влизане в бъдещото 48-о НС, смята Иванов.

Синдромът на „сварената жаба“ пък описвал политици, които не си дават сметка за повишената политическа температура и по примера на експеримента с жабата чрез постепенното й повишаване до вряло, без да се усетят, са сварени в „собствен сос“. В психологичен план това е механизмът на отричане на реалността, което се случи с БСП по отношение на оценката за войната в Украйна (отричане, че е такава), както и отказ да се подкрепи официално военна помощ за Украйна, въпреки че сме членове на НАТО. И тук този синдром, заразил управляващите, ще доведе до спад в резултата на БСП на предстоящите избори, още повече че на този терен се появява партията на Стефан Янев, която, по всичко личи, ще е поредният пропрезидентски проект.

„Стокхолмският синдром“ е когато си жертва на злоупотреба, но боготвориш насилника. Това е така, защото вярваш, че изцяло зависиш от неговото благоволение. Половината от българските политици смята, че държавата ни енергийно зависи от „Газпром“, другата половина – че спасението ни идва чрез втечнения газ от САЩ. Подобни примери на зависимост съществуват в най-различни сектори, като в България партии, като ДПС, „Възраждане“, ДБ и „Български възход“ (на Стефан Янев) са привиждани, като заразени с подобен чуждопоклоннически синдром. Проблемът на тези партии на предстоящите избори е да докажат националната си независимост и способност да излъчат кандидат-депутати, които да работят за регионите си, което би им дало шанс да повишат резултата си.

КОНЦЕПЦИЯТА ЗА ПАТОЛОГИЧНИЯ ЛЪЖЕЦ (РАЗВИТА ОТ ДЕЛБРЮК ПРЕЗ 1891), КЪДЕТО ИЗКАЗВАЩИЯТ СЕ ДОТОЛКОВА СЕ Е ИДЕНТИФИЦИРАЛ С ЛЪЖИТЕ СИ, ЧЕ ВЯРВА ЧЕ ТОВА Е АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА, В ПОЛИТИКАТА СЕ НАРИЧА „СИНДРОМ НА ПИНОКИО“, или „митомания“. В българската политика партии като ГЕРБ, НДСВ, тези на Бареков и Яне Янев са класически пример за функциониращи чрез този патологичен механизъм. От изброените партии само ГЕРБ ще се явят на предстоящите избори и най-вероятно ще продължат да засипват избирателя с митологеми и прелъстяващи обещания, прогнозира Иван К. Иванов.

Предвид гореописаните състояния във Великотърновски, IV МИР не очаквам съществени размествания спрямо резултатите от предходните парламентарни избори с някои уговорки, обобщава още той. Двата мандата на „Продължаваме промяната“ са под въпрос за сметка на мандат за „Български възход“ или ДБ. Всичко зависи от качеството на водачите на листи. Ако ПП не сменят водача си (арх. Терзийски), който не можа да се наложи като активен местен политик, а ДБ сложи начело на листата си бившият областен управител адв. Людмила Илиева (много активна и дейна) би могло да се прелеят гласове именно към ДБ, тъй като те черпят ресурс от една и съща, по-елитарна градска общност, убеден е бившият зам.-шеф на парламента. Възможно е и мандатът на ИТН да отече към втори мандат на „Възраждане“ или отново към „Български възход“. Очаквам „Български възход“ да излъчат разпознаваем бивш местен военен за водач на листата, който да се опита да дръпне гласове както отляво, така и отдясно, а също и от т.нар. „патриотичен вот“. Цялостната ми прогноза е, че и след тези избори трудно ще се състави устойчиво коалиционно управление и ще вървим към нови избори през пролетта. Там най-вероятно ще се направи опит за налагане на нов политически проект, консолидиращ проектите около президента Радев, което след 6 месечно управление на служебен кабинет ще постави въпроса за отмяна на тази форма на управление срещу повдигане на въпроса за отиване към полупрезидентска форма на управление. Най-важното обаче в тази преходна и кризисна ситуация е да се осветяват „синдромите“ в българската политика, а избирателите да се държат не като футболни фенове или търсещи магически решения, а да гласуват информирано и с усещане, че гласът им има огромно значение за бъдещето на държавата, твърди още той.

4 thoughts on “Политическият психолог д-р Иван К. Иванов: „Във Великотърновска област няколко партии могат да „разменят“ мандати“

 • 12.08.2022 в 9:46
  Permalink

  Политически психолог внушава на избирателите своите схеми!
  Внушава и несъществуващи качества на съпартийката си, която през половината време от длъжността си на областен управител не се явяваше на работа! Защо, тя си знае, пък била диейна!?
  И да правиш дисекция на търновските избиратели днес е наивно, а не професионално!
  Народът ще реши кой да го управлява!
  Без внушения и забежки!
  Слезте долу, да чуете хората!

  Отговор
  • 12.08.2022 в 14:05
   Permalink

   Дайте идеи за добро царуване, защото явно политиците нямат представа как трябва да се работи за народа, а не срещу него.

   Отговор
 • 12.08.2022 в 14:14
  Permalink

  До Пламен Матев (Тодор Галунов). Анализът на д-р Иванов съдържа експертна съставляваща и е логичен за 4 МИР. Прогнозите и разсъжденията извадени под индиго на печатания обилно, поради незнайно какви причини Галун Тодор са постна протоколна сухоежбина. Словестни паразити.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.