РЗИ ще проверява за продажбата на райски газ

НЕЗАБАВНИ ПРОВЕРКИ СТАРТИРАТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ЗА СПАЗВАНЕ НА ЗАБРАНАТА ЗА ПРОДАЖБА и употреба на райски газ и пълнители за него на лица под 18 г. Това разпореди служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

Преди три седмици „Борба“ разказа за проблема, след като наши читатели сигнализираха, че са открили в паркове в старата столица празни флакони за употреба на субстанцията. Впоследствие казусът доби национална значимост и провокира намесата на управляващите.

След последните промени в Закона за здравето се забранява директната и онлайн продажба на диазотен оксид на непълнолетни. Същото важи и за употребата му в закрити обществени места и на открити такива, които са прилежащи терени на ясли, детски градини, училища, ученически общежития, социални заведения за деца, площадките за игра, както и при организирани мероприятия за деца и ученици.

От здравното ведомство припомнят, че рискът за здравето при използване на райски газ е огромен. Субстанцията вреди на физическото и психическото здраве, а сред възможните странични ефекти са проблеми със сърцето, белия дроб, имунната система, депресия и т.н.

РЗИ е задължена периодично да уведомява здравното министерство за резултата от инспекциите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.