Свят

Известен изследовател на змиите почина, ухапан от гърмяща змия

Уважаван изследовател на змиите, автор на множество значителни открития за вида, е починал, ухапан от гърмяща змия, съобщи Асошиейтед прес.

Уилям „Марти“ Мартин е починал на 3 август, след като бил ухапан предишния ден от хваната змия в дома си в Харпърс Фери, Западна Вирджиния, каза съпругата му Рене Мартин.

Мартин, който бил на 80 години,продължавал да обикаля планините, за да документира и преброява популациите на змии в отдалечени райони, каза Джо Вилари, управител на резервата Бул ран маунтинс, който съпровождал Мартин в експедициите.

Джон Сийли, изследовател на гърмящите змии от Стоксдейл, Северна Каролина, познавал Мартин повече от 30 години. Той каза за него, че е вероятно най-изявеният авторитет сред изследователите на гърмящи змии – вид, който изучавал от дете. Още като малък Мартин открил неизвестна дотогава популация на змии от вида в резервата и убедил херпетолог да потвърди на място откритието му.
Мартин и преди бил ухапван от змии, но се възстановявал. Според Вилари гърмящите змии избягват контакт с хора и често не хапят, дори и ако бъдат случайно настъпени.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *