Арбанаси се подготвя за утрешния голям празник

Арбанаси се подготвя от днес за своя празник на 15 август – Голяма Богородица, с богата програма, съобщиха от кметството в селото. Днес беше даден старт на традиционния турнир по ускорен шах за Наградата на кмета. Събраха се и първите миряни, които ще пренощуват в манастира „Свето Успение Богородично“, където тази вечер ще бъде отслужена вечерня, а утре от 8:30 ще започне сутрешната литургия.
По традиция всяка година в манастира се стичат поклонници от цял свят, които палят свещ пред чудотворната икона на Св.Богородица Троеручица, донесена от Атон. Според вярващите иконата има целебна сила, а според легендите в селото, тя на няколко пъти е предпазвала манастира от пожари и пълно унищожаване.
На самия празник програмата в селото ще започне от 10:00 ч. с държавната квалификация по езда с прескачане на препятствия на конната база в Арбанаси. Музикалната част от празника на сцената в парка започва в 17:30 ч. с изпълнения на младите таланти от Детско естрадно студио „Румина“ – Велико Търново. В 19:30 ч. ще е официалното откриване и приветствие към гостите и жителите на Арбанаси на кмета на селото Тошо Кръстев.
В 20:00 ч. ще започне концертът на „Тоника Домини“ в състав Ева Найденова, Краси и Вили Гюлмезови. Организатори на празничните прояви са кметството с. Арбанаси и местното Народното читалище „Иларион Драгостинов“.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.