Никой не иска да е директор на великотърновското ОУ „Св. Патриарх Евтимий”

15 кандидати се борят за 12 шефски места на училища в цялата област

Обявеният на 5 юли т. г. конкурс за директори на 16 училища във Великотърновска област поднесе изненада. Оказа се, че за едно от най-реномираните и желани от родителите великотърновски училища – ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, няма подадени заявления. Поради липса на интерес към директорския пост началничката на РУО – Велико Търново, Розалия Личева със своя заповед от 10 август е прекратила процедурата. Това важи и за още три училища в областта – ОУ „Васил Левски” – с. Леденик, ОУ „Св. Климент Охридски” – с. Виноград, община Стражица, и СУ „Св. Климент Охридски” – Сухиндол. В тези 4 училища досегашните директори ще продължават да изпълняват временно длъжността до обявяването на нов конкурс.

От 8 юли до 8 август т. г. беше срокът, в който кандидатите за директори трябваше да подадат документите си. Комисия от РУО – Велико Търново, е преценила, че 15 от тях отговарят на условията и ги е допуснала до участие в конкурса. Като се има предвид, че вакантните места останаха 12, ясно е, че за длъжността „директор“ на някои от училищата ще има оспорвана битка. Предстои кандидатите да се явят на писмен изпит и да защитят концепцията си за стратегическо управление на повереното им училище за срок от три години.

12-те образователните институции, които ще сменят директорите си или досегашните титуляри ще запазят работното си място след конкурса, са основни и средни училища, професионални и профилирани гимназии. От Велико Търново това са ОУ „Бачо Киро” и Профилирана хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий”. Във Великотърновска община се търси директор и за ОУ „Христо Ботев” в с. Ресен. 4 са училищата от Горнооряховска община с обявени конкурси за шефове: ОУ „Св. Паисий Хилендарски” – Горна Оряховица, ОУ „Отец Паисий” – с. Писарево, ОУ „Климент Охридски” – с. Драганово, и ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – с. Поликраище. Конкурси за директор са обявени и за Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев” – Свищов, и за ОУ „Христо Ботев” в свищовското село Алеково.

В община Стражица, след като няма мераклии за училището във Виноград, още в три училища директорският пост ще трябва да се защитава. Това са Начално училище „Иван Вазов” – с. Царски извор, СУ „Св. Климент Охридски” – с. Камен, и СУ „Ангел Каралийчев” в общинския център.

Конкурсите за директори се провеждат за пръв път по нова наредба на МОН, която вече бе оспорена в съда от кандидатка за директор в Пазарджик. Нещо повече, тя заведе дело във ВАС и го спечели на първа инстанция. Дали правният прецедент ще доведе до прекратяване на всички конкурси в страната от служебния министър на образованието и науката Сашо Пенов, ще стане ясно в следващите дни.

Ана РАЙКОВСКА

One thought on “Никой не иска да е директор на великотърновското ОУ „Св. Патриарх Евтимий”

  • 15.08.2022 в 13:20
    Permalink

    Не е лесно да си директор в Патрата… След сегашното управление и зависимости…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.