Водещи новиниОбщество

Липса на кислород във водата довела до масовия мор на риба в Янтра

ЛИПСА НА КИСЛОРОД ВЪВ ВОДАТА ЗАРАДИ МАЛОВОДИЕ, ЗАДЪРЖАНИ УТАЙКИ И ЗАМЪТВАНЕ Е ПРИЧИНАТА ЗА МАСОВОТО ИЗМИРАНЕ НА РИБИ В ЯНТРА в района на старата столица миналата седмица. Това е становището на Регионалната инспекция по околната среда и водите след самосезиране и извършена проверка по казуса, за който единствено „Борба“ съобщи.

Експертите на ведомството съвместно с представителите на Регионална лаборатория – Велико Търново, към Изпълнителна агенция по околна среда обходили водоема в района на паметника „Асеневци“ и край ул. „Гурко“. Направен е оглед и на участъка на реката от Стамболовия мост по левия бряг, граничещ с ул. „Крайбрежна“.

Констатирано е, че реката е маловодна, а скоростта на водното течение е слабо. Експертите се натъкнали на застойни участъци и силно обрастване с растителност както по крайбрежието, така и в коритото на реката. Установили, че по дъното на речното легло има обраствания с водорасли, а на повърхността – водна леща.

По десния бряг на Янтра, под паметника „Асеневци“, установили различни по големина екземпляри умряла риба.

Проверяващите направили измервания на стойности на показателите за качеството на водата. Получените резултати показали, че в този участък има липса на кислород, но предвид летния период тези стойности са характерни за повърхностните води.

Взетите водни проби ще бъдат изследвани в лабораторни условия по показатели, чрез което ще се установи дали е налично и химическо замърсяване.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Липса на кислород във водата довела до масовия мор на риба в Янтра

  • Много лошо. Това се повтаря доста пъти. Току що се каза, че няма човек, който не обича природата да обича майка си. Природата е наша майка. Тя дава енергия, това е магията, за която ние сме вече забравили. Който не обича природата, не обича майка си. Няма изключения.

    Отговор
  • Ако сме Перник няма да имаме вода и няма да имаме същите проблеми!Ще пием ракия вместо вода!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *