Опасни бактерии открити в местен минерален извор, а осем села са на воден режим

МИНЕРАЛЕН ИЗВОР ВЪВ ВОНЕЩА ВОДА БЪКА ОТ БАКТЕРИИ. В него се засечени превишения на допустимите микробиологични показатели и наличие на ентерококи и коли форми. Това показва анализ на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново след пробонабиране на животворна течност от различни локации в областта през юли. Така на практика силата на лековитата вода от известното село безспорно остава под въпрос, тъй като засечените опасни находки могат да доведат до тежки инфекции в организма. Присъствието им във водоизточника е признак за фекално замърсяване.

Това е втори случай в областта на установени бактерии в сочена за целебна животворна течност. През май здравните инспектори засякоха ентерококи и коли форми в т.нар. „жива вода“ в зографницата и параклиса „Св. Георги“ във Велико Търново и сезира за опасността прокуратурата, Басейнова дирекция – Плевен, Министерството на околната среда и водите.

Анализът на експертите от здравното ведомство показва още, че от изследваните проби питейна вода при консуматорите от обществени местни водоизточници три не отговарят на санитарно-техническите норми. Това са селската чешма в Поликраище, където има превишаване на колититър и нитрати, водоизточникът „Трапа” в Горна Оряховица – с находка на ешерихия коли, и отново в железничарския град – „Старата чешма” – с колититър и нитрати.

В селата Козаревец и Марян също е открито превишение на показателите за ешерихия коли и коли форми, а от чешмите в Козловец и Хаджидимитрово водата е с превишение на нитратите.

Осем селища в областта са принудени да организират домакинствата си на воден режим. Това са Ресен, Усои, Майско, Караисен, Лесичери, Долна Липница, Сломер, Батак, Българско Сливово и Совата.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.