Планират реорганизация на отделения в търновската болница, старата база ще става хоспис

Медици се поклониха пред саможертвата на д-р Стефан Черкезов

 

ЛЕКАРИ, МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И САНИТАРИ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ПАТРОНА НА ОБЛАСТНАТА ЛЕЧЕБНИЦА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. В Деня на спасението – 15 август, здравните работници се събраха пред паметника на медика в двора на клиниката, за да поднесат цветя в негова памет и да се поклонят пред достойната му саможертва. 59 години след героичния му подвиг заветът на д-р Стефан Черкезов продължава ежедневно да ръководи колектива на единственото здравно заведение у нас, което носи името му. На струването присъстваха директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева, председателят на районната лекарска колегия д-р Христо Димитров и изпълнителният директор на областната болница д-р Красимир Попов. Заради тежките катастрофи в изминалите дни и усложняващата се епидемична обстановка, която стресира обществото, този път не бе пуснат традиционният вой на сирени на линейките.

Д-р Красимир Попов (вляво) и д-р Христо Димитров (вдясно)

Шефът на МОБАЛ д-р Красимир Попов изрази мнение, че саможертвата на д-р Стефан Черкезов служи за пример на здравните работници в болницата, които дават всичко от себе си за благото и здравето на обществото.

„Обществото е длъжник на медиците с отношението си. Медицината не е всесилна, лекарите правят това, за което са учили, а хората трябва да възприемат тяхната отдаденост подобаващо. Има сатанизиране на лекарската професия. Лекарите са хора, те също допускат грешки, но правят всичко възможно, за да спасят животи“, изтъкна той.

Изпълнителният директор сподели, че планира да бъдат реорганизирани отделения в стационара с цел подобряване на качеството на лекарската помощ. Прогнозира, че намеренията му ще дадат резултат до началото на новата година.

„Аз поех управлението на болницата в един много критичен период, когато всички средства, които здравното министерство отпускаше за борба с коронавируса, бяха спрени и това доведе до рязко понижаване на заплатите на медиците. Това ги демотивира. На мен се падна честта да ги мотивирам да работят със същия ентусиазъм, и то на фона на тежки икономически процеси. Цените на енергоносителите непрекъснато нарастват и това рефлектира върху цените на нашите доставчици“, коментира д-р Попов.

Медикът сподели, че смята да продължи идеята на предшественика си д-р Стефан Филев за превръщането на Стара болница в хоспис. За реализацията обаче ще търси финансово съдействие от Община Велико Търново. Според него прилагането на смесен модел на сътрудничество би довел инициативата до още по-ползотворни резултати.

Д-р Попов информира, че ремонтът на помещенията, в които ще се премести Спешно приемно отделение, тече с пълна пара. Проектът се движи от здравното министерство чрез финансиране по ОП „Региони в растеж“ и вероятно ще бъде финализиран в началото на 2023 г.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

One thought on “Планират реорганизация на отделения в търновската болница, старата база ще става хоспис

  • 16.08.2022 в 14:43
    Permalink

    Снимката е образцово-калпава. Правена с телефонче. „Е как иначе“ – нали така?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.