Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Строят голяма частна високотехнологична болница във Велико Търново

Лечебното заведение ще е с капацитет 224 легла и ще предлага множество медицински услуги

 

ВДИГАТ ГОЛЯМА ЧАСТНА БОЛНИЦА В СТАРАТА СТОЛИЦА, В КОЯТО ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ РАЗНООБРАЗНИ ЗДРАВНИ УСЛУГИ НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО. Клиниката ще се намира на улица „Магистрална“ и е инвестиция на фармацевтичния гигант „Търговска лига – Глобален аптечен център“ АД, който представлява интегриран конгломерат от модерни компании и холдинги в няколко области. Компанията бе отличена с престижната награда „Инвеститор на 2020 г.“ в категория „Специализирани сгради“ от Националния център по строителство и реконструкции. Лечебното заведение ще подобри чувствително здравеопазването в региона, тъй като в него ще работят изявени специалисти и ще бъдат внедрени модерни технологии, характерни за университетските медицински центрове.

Новата болница ще се шири на обща площ от над 4200 кв. м. Проектът предвижда клиниката да е с два подземни, четири надземни и един подпокривен етаж. Планира се изграждане на нови улични трасета за водопровод и канализация на постройката с цел свързването им към съществуващата ВиК мрежа на града. Пред зданието ще бъдат обособени приветливи зелени площи.

В клиниката ще има няколко отделения, сред които кардиологично и неврологично, съдова хирургия, образна диагностика и т.н. Ще бъде изграден операционен блок за спешни и планови хирургични интервенции. Лечебницата ще разполага с 224 болнични легла, което се равнява на половината от капацитета на най-голямата болница в региона – МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Очаква се в новото здравно заведение да се практикуват роботизирана хирургия и онкологични манипулации.

ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ИНВЕСТИЦИОННОТО НАМЕРЕНИЕ ЩЕ ДАДЕ СТАРТ НА Т.НАР. „БОЛНИЧЕН ТУРИЗЪМ“ КЪМ СТАРАТА СТОЛИЦА. Клиниката ще обслужва пациентите в региона и съседни области с модерно лечение на редица заболявания, за които до момента се налагаше да пътуват до Плевен, София и Варна.

Проектът е внесен за одобрение от Община Велико Търново и РИОСВ. За момента становището на екоинспекцията е, че няма пречки за реализирането, тъй като имотът не попада в границите на защитена зона, нито в пределите на „Натура 2000“.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Строят голяма частна високотехнологична болница във Велико Търново

  • 15.08.2022 в 19:36
    Permalink

    Бравос! През 90-те години Търговска лига източиха с двойни фактури тогавашната окръжна болница „Д-р Стефан Черкезов“ ! Източиха милиони народни пари, сега ще конкурират и съсипят държавната болница. С парите на хората! Апропо, ако журналистите се съмнявате в това, ами вървете в прокуратурата и питайте. Два пъти започваха разследване по сигнал на финансов контрол и два пъти прекратяваха. Защо, а, как мислите!? Парите не миришат нали?!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *