Вярващи извиха опашка, за да се докоснат до чудотворната икона в Арбанаси

Голяма Богородица събра хора от цялата страна

 

СТОТИЦИ ВЯРВАЩИ ИЗВИХА ДЪЛГА ОПАШКА В ДВОРА НА МАНАСТИРА „СВ. БОГОРОДИЦА“ В АРБАНАСИ, ЗА ДА СЕ ДОКОСНАТ ДО ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА. Светата обител за поредна година посрещна посетители от цялата страна, които дойдоха и запалиха свещ за здраве.

Още от сутринта пред манастира се събраха много вярващи, а полиция насочваше колите към околните паркинги. За улеснение на хората бяха изнесени пясъчници с вода, където всеки можеше да запали свещ. Те се продаваха пред църквата и бяха на цени от минимум 80 стотинки до 2 лв.  В съседство пък се записваха имена, които да бъдат изчетени за здраве по време на празничната литургия, като по традиция и тази услуга се заплащаше…

ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ВЯРАТА НА ХОРАТА СЕ ОКАЗА ПО-СИЛНА ОТ СВЕТСКИТЕ НЕСГОДИ, ЗАТОВА ВСЕКИ ТЪРПЕЛИВО ИЗЧАКВАШЕ СВОЯ РЕД НА ОПАШКАТА, ЗА ДА ДОКОСНЕ ИКОНАТА. Хора от няколко поколения бяха дошли да търсят изцеление или да се помолят за собственото си здраве и това на децата си. Сред тях беше и младата майка Стефани, която заедно с детето си изчака, за да се помоли пред иконата на Богородица.

„Пожелахме си много хубави неща, да сме здрави преди всичко. Вярваме в иконата и в днешния празник“, сподели Стефани.

СВЕЩЕНИК ПОМАЗВАШЕ С МИРО ВЯРВАЩИТЕ, КОИТО БЯХА ДОШЛИ, ЗА ДА СЕ ПОМОЛЯТ. Не всички останаха доволни обаче, след като отказаха да помажат едно от децата на млад баща. Момиченцето не било кръстено и според канона нямало право на тази привилегия…

Иначе празникът преминава спокойно, чудотворната икона също беше изнесена навън, за да не се налага стотиците посетители да влизат в храма, който е доста тесен.

И като на празник пред манастира бяха разпънати традиционните сергии със захарни петлета и всевъзможни сувенири, лаещи кученца-играчки, гривни, висулки,  балони и задължителните магнити за хладилника.

ИНТЕРЕСНИ СА ЛЕГЕНДИТЕ ЗА ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА. СПОРЕД ПРЕДАНИЕТО СВ. БОГОРОДИЦА СЕ ЯВИЛА НА АТОНСКИ МОНАХ – ИКОНОПИСЕЦ и му наредила нейната икона да бъде пренеса във Велико Търново в манастир, посветен на св. Богородица. Веднага с пристигането иконата проявила своето чудотворство, като излекувала детето на богат търговец. Когато турците завладели България и наближили Търновград, иконата била скрита в земята. Овчарче я намерило като чуло стонове изпод земята. Заради това монахините нарекли иконата „Плачещата Богородица“. Малко по-късно пред иконата се излекувало и детето на търновския паша, който дарил пари за монашески килии.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *